Lazacos szendvics egy tálon

Fancy szendvicsek, melyeknek egyszerűbb az elkészítése, mint gondoltuk

A szendvics az egyik legpopulárisabb étel a férfiak körében, abban az esetben, ha nekik kell a konyhában valami kézzelfoghatót és ehetőt alkotni, mivel gyors az elkészítése, nincsenek szabályai, csupán hozzávetőleges irányelvei, hiszen hozzávalói a tartalmát tekintve kérdőre vont hűtőszekrény válaszaiból adódnak.


Naná, hogy férfi volt a kiötlője is, jelesül John Montague, Sandwich grófság negyedik lordja, akinek a mendemonda szerint olyan pokolian jó lapjárása volt, hogy a világ minden kincséért meg nem szakította volna étkezéssel, hátha közben odébbáll Fortuna csapodár istenasszonya. Így aztán az instrukcióinak megfelelően 1762-ben a kártyaasztal mellől legyártatta a világtörténelem első szendvicsét, amit azonnal elirigyeltek az asztalnál ülők, a szendvics pedig elindult világhódító útjára.

Persze ez a léha történet cseppet sem fért össze őlordsága önmagáról kialakított képével, ezért később igyekezett úgy elterjeszteni, hogy temérdek politikai teendője tartotta az íróasztalnál fogva, de persze ezt a verziót már senki sem hitte el neki. Tett ugyan néhány kísérletet, hogy a szendvicsről elhíresülés lavináját megállítsa, például bőkezűen támogatta James Cook felfedezőútjait. Ezt a kapitány meg is hálálta, és Sandwich grófról nevezte el a Hawaii- szigeteket. Ám a hőn áhított happy end itt is távol maradt, ugyanis 1779-ben Cook kapitányt a betolakodásért hálából a bennszülöttek elfogták, fejét levágták, testét feldarabolták, állítólag meg is akarták enni-szendvicsként. A szendvics mindezek ellenére jött, látott, mi pedig alig győzzük készíteni.

Ha kellő vehemenciával és szélesvásznú önbizalommal van az alkalmilag konyhába látogató férfiember felvértezve, akkor fogjon kézen egy hamburger bucit, annak is leginkább az alját, vagy egy kerekre fazonírozott toast kenyeret és vajon pirítsa meg kissé mindkét oldalát, majd szépen ágyazzon meg rajta a komótosan később érkezőknek némi majonézzel. Rétegezzen rá pármai vagy serrano sonkát, esetleg serpenyőben ropogósra pirított bacon-t. Erre kerül a buggyantott tojás, ami - nem, nem egy szellemileg kihívásokkal küzdő, ütődött tojás, hanem - egy kétségtelenül haladó szaktudást igénylő, bonyolultabb módozat.

Buggyantott tojás elkészítése:

Sós és ecetes, gyöngyözőre melegedett vízbe kanállal örvényt keverünk és tojást ütünk a közepébe. 3 perc elteltével itatóspapírra fektetjük, hogy kipihenje a fáradalmakat, majd, ha már kilamentáltuk magunkat a mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás-dilemmán, akkor dobjuk fel a tojást a szendvics tetejére, aprítsunk rá némi snidlinget és kápráztassuk el vele a tyúkot! Ha egy nőt reggel ezzel várnak, akkor bizonyosan többször is ott szeretne ébredni!

Buggyantott toj\u00e1sos szendvics

Croque Monsieur

A személyes kedvencem pedig a croque monsieur, óóó, a croque monsieur nevét kéretik kellő pátosszal és áhítattal kiejteni, hiszen kétségkívül a legsznobabb szendvics a repertoárban, pedig igazából csupán egy puccos nevű melegszendvics. Ropogós Úr, ahogy a hangutánzó nevét általában fordítani szokták, megszületését a puszta véletlennek köszönheti, hiszen a vendéglátós pletykák szerint egy francia bisztró alkalmazottja dobott össze magának sonkával és sajttal egy kis harapnivalót, ám a fránya vendégek hirtelenjében elözönlötték a helyet, így szegényke hoppon, vagy leginkább éhen maradt.

Tányérja a radiátoron várt a sorára, és mire kopogó szemekkel újra kezébe kaparinthatta, addigra a sajt megolvadt, a kenyér átmelegedett és legyártódott a melegszendvics első prototípusa, ráadásképp fergetegesen finomra sikerült, így étlapra is penderítették az újdonságot.

A croque monsieur emelte a tétet, rögtön három szelet toast kenyérre, amiket bőkezűen megkenünk besamel mártással. A középső toast kenyérnek értelemszerűen mindkét oldalára jusson a jóféle besamelből, tudom ám, hogy értették, csak szólok biztos, ami biztos. Két szelet közé tegyünk sonkát (talán a prosciutto cotto a legfinomabb hozzá, de szükség törvényt bont-alapon bármi hasonló megteszi) és reszelt sajtot. A megkomponált szendvicsünket akár el is csomagolhatjuk folpackba, és a hűtőben boldogan elálldogál akár 1-2 napig is, az ízek pedig ezalatt eldalolják az Örömódát, olyan tökéletesre érnek össze. Mikor aztán eljön a pillanat, hogy a croque monsieur színre lépjen, akkor serpenyőben hevítsünk fel egy kis vajat és mindkét oldalán pirítsuk meg a szendvicsünknek, majd 180 fokosra izzított sütőben hagyjuk egy negyedórácskát napozni. Hölgyeim! Ha egy férfi ennyi időt és energiát pazarolt egy szendvicsre és ezzel kelt minket reggel, akkor biztosak lehetünk benne, hogy komolyak a szándékai és legközelebb akár már egy saját fogkefe is vár minket a szigorú agglegénylakban.

Sajtos, sonk\u00e1s melegszendvics

Az íróról
„László Nicole vagyok, egy méltán ismeretlen, II. kerületi családanya. Három gyerek, egy macska és egy férj anyukája, aki rajong az utazásért, a jóféle étkekért, a pedigrés buborékokért, a száguldó cirkuszért, az életért, a pikírt humorért, a pengeéles elmékért, a szép ruhákért és végül, de elsősorban a családjáért. Néha virtuális pennát ragadok, hogy megosszam a jártomban-keltemben tapasztaltakat és időnként életvezetési tanácsokat is osztogatok tök kéretlenül.”
A szerző további írásai itt olvashatók.

Nyitókép: Getty