Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap iszol szénsavas üdítőt
Bár a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a szénsavas üdítők nem éppen a tápanyag és vitamin gazdagságukról híres italok, azt azonban csak kevesen tudják, hogy a mindennapos fogyasztásuk milyen egészségügyi kockázatokkal járnak. De vajon mennyire befolyásolja az egészséget a mindennapos üdítőital-fogyasztás?
A mindennapi szénsavas üdítő fogyasztásának rövidtávú hatásai:
Mielőtt belemennénk abba, hogy hogyan hat a szervezetre, először fontos tudni, hogy miből is készülnek a szénsavas üdítőitalok. Gyakorlatilag minden ilyen ital szénsavas vízből, édesítőszerből (általában cukorból, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból vagy mesterséges édesítőszerből), foszforsavból (amely hozzájárul az üdítő ízéhez és meghosszabbítja a szavatosságát) és természetes aromákból készül. Egyes üdítőital-típusok - köztük a Pepsi, a Coca-Cola, a Coke Zero, a diétás kóla, a Mello Yello és a Dr Pepper - koffeint is tartalmaznak.
Egy doboz vagy üveg normál üdítőital átlagosan 155 kalóriát, 38 gramm szénhidrátot, 37 gramm cukrot és 34 milligramm koffeint tartalmaz. Hogy mindezt perspektívába helyezzük, az Amerikai Szív Szövetség a nők számára napi 25 gramm, a férfiak számára pedig napi 36 gramm cukrot javasol - ez pedig kevesebb, mint ami egy ilyen doboz üdítőben van. Ami a koffeint illeti, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal azt tanácsolja, hogy a koffeint napi 400 milligramm alatt tartsuk.
Sonya Angelone dietetikus szerint a napi szódabevitel néhány módon azonnal hatással lehet a szervezetre. Először is, a koffeintől és a cukortól megugrik az energiánk. Angelone elmagyarázta, hogy a koffein blokkolja az adenozint, ami egy olyan neurotranszmitter, amely fáradtságérzetet okoz. Ugyanakkor az üdítőben lévő cukorból származó egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak a véráramban, ami szintén hozzájárul az energialökéshez. Angelone szerint azonban az üdítőből származó energia rövid ideig tart, és végül az energia szint hirtelen zuhanni kezd.
Dr. Supriya Rao gasztroenterológus szakorvos szerint a szóda a bélrendszerre is azonnal hat. Elmondása szerint egyesek puffadást és gázképződést tapasztalnak a szénsavtól és a cukortól. Sőt, szerinte a mindennapos szódafogyasztás megzavarhatja a gyomor-bélrendszert, így azok, akik naponta isznak szódát, rendszeresen hasfájást, hasmenést vagy székrekedést tapasztalnak. Ez pedig elmondása szerint azért van, mert az üdítőben lévő rengeteg cukor táplálja a rossz baktériumokat a bélben ezzel felborítva annak egészséges működését.
A mindennapi szénsavas üdítő fogyasztásának hosszútávú hatásai:
Rövid távon a szénsavas üdítőitalok fogyasztásának hatására az energia szintünk szinte felrobban (majd hirtelen leesik), gyomor és emésztőszervi gondokat okozhat. De mit okoz hosszútávon?
Dr. Neil Paulvin, a regeneratív orvoslás specialistája szerint, ha minden nap iszol cukros szénsavas üdítőt, akkor valószínűleg hízni fogsz, különösen hasi zsírban.
„A hasi zsír veszélyes lehet, növeli a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a mellrák valószínűségét. Hosszú távon nemcsak az említett állapotok valószínűségét növelheti a rendszeres szokás, hanem a vesebetegséggel, magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel is összefüggésbe hozható”
– magyarázta.
Paulvin szerint az üdítőitalok mindennapos fogyasztása káros egészségügyi következményekkel járhat, különösen a szívre nézve.
"Egyes tanulmányok szerint az üdítők rendszeres fogyasztása, - függetlenül attól, hogy normál vagy diétás üdítőt iszunk -, nagyobb szívbetegség és a stroke kockázatával járnak”
– mondta.
A mindennapos üdítőivás hosszútávon az agynak sem tesz jót. Paulvin szerint a magas vércukorszint, amit az üdítő okozhat, gyulladáshoz vezet az agyban. Sőt, a rendszeres szódafogyasztás tudományosan összefüggésbe hozható a depresszió magasabb szintjével és a demencia kialakulásának nagyobb valószínűségével.
Nyitókép: Unsplash/Jonny Caspari
(HuffPost)