egy krémes arcú, turbános hajú fiatal lány paradicsomot tart a szeme elé

5 élelmiszer, ami jót tesz a bőrödnek a bőrgyógyász szerint

Mielőtt belevágnánk, valamit tisztázzunk: ha problémás a bőröd, semmilyen diéta nem fogja ezt teljesen megszüntetni. Minden olyan állítás, miszerint a kizáró diéták képesek a bőrproblémák megoldására, a legtöbb esetben hamis.


Dr. Thivi Maruthappu bőrgyógyász és táplálkozástudományi szakember karrierje nagy részét a táplálkozásnak szentelte, és számtalan, a táplálkozás és bizonyos bőrbetegségek közötti kapcsolatot kutató tanulmány szerzője. SkinFood (BőrÉtel) című könyvében elmagyarázza, hogy bár a bőr és a táplálkozás közötti kapcsolatokat még mindig nem kutatják eléggé, vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek abban, hogy a bőrünk a lehető legegészségesebbnek tűnjön. Ha érdekel, hogy milyen ételek tesznek jót a bőrödnek, íme az az öt élelmiszer, amelyet Dr. Maruthappu mindenképp ajánl.

​1. Probiotikumok

Gondoljunk a kimchire, a savanyú káposztára, a kefirre és a kombuchára −a bél-bőr tengely valós, és a bélrendszer egészsége befolyásolja a bőr egészségét, néha hozzájárulva a bőr öregedéséhez, az ekcéma, a pikkelysömör, a rosacea és a pattanások/kiütések kialakulásához. A bélrendszer egészségének legnagyobb támogatói pedig a probiotikus élelmiszerek, melyek jó baktériumfajokban gazdagok.

​2. Paradicsom

Tele van likopinnal, így a paradicsom egy erőteljes élelmiszer. A likopin segít megelőzni a bőrben a szabadgyökös károsodást, amely a bőr korai öregedésének első jeleiért felelős. A főtt paradicsom magasabb mennyiséget tartalmaz, ezért a maximális előnyök érdekében használd levesekben és pörköltekben.

​3. Cseresznye

cseresznye kos\u00e1rk\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A cseresznye tele van erőteljes fitokemikáliákkal, amelyek harcolnak a bőr öregedési folyamata ellen és megakadályozzák a szabadgyökös károsodást, emellett olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a szépítő alvást − ami nagyon fontos az egészséges bőrhöz.

​4. Teljes kiőrlésű gabonafélék

Gyakran gondoljuk, hogy a szénhidrátok rosszat tesznek nekünk, de az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a barna rizs, a quinoa és a teljes kiőrlésű zab mikrotápanyagokat tartalmaznak, és rostokban gazdag tartalmuknak köszönhetően támogatják a jótékony bélbaktériumfajokat. Emellett segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet, mivel stabilan tartják azt.

​5. Dió

A dió tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat a magok közül, emellett fehérjéket és mikrotápanyagokat is. Az omega 3 segít támogatni a bőrgátat, így az rugalmas és sima marad, és megelőzi a kiszáradást.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Marie Claire