Íme a tökéletes diéta a bőrtípusodnak megfelelően
Sok cikket olvashattunk már arról, hogy milyen ételeket érdemes kerülnünk, ha nem szeretnénk másnap reggelre kipattogni. Azonban arról csak kevesen beszélnek, hogy nem mindenkinek használ ugyan az a fajta diéta a bőrén. Ahogyan a bőrünk is különbözik, az ételeknek is annak megfelelően kell igazodnia bőrünkhöz.
Michele Green, egy New York-i kozmetikai bőrgyógyász így nyilatkozott:
„Az étrend elsősorban a különböző hormonok szintjét befolyásolja a szervezetben, és a hormonok szabályozzák a szervezetben előforduló számos természetes folyamatot"
– mondja Green.
„Ez azt jelenti, hogy a bőr általános egészségi állapota és megjelenése elkerülhetetlenül szorosan összefügg az étrend által befolyásolt hormoningadozásokkal."
Green szerint bizonyos ételek fogyasztása és mások elhagyása javíthatja a bőr állapotát. Ez azt jelenti, hogy minden egyén számára különböző ételek felelnek meg és ez a bőrtípustól függ.
Íme szakértők tanácsa, hogy mit egyél a bőröd igényei alapján.
Mi a bőrtípusod?
Mielőtt bármibe is belekezdenél, először fontos a bőrtípusod szakszerű megállapítása.
Green azt javasolja, hogy a bőr tisztítása után ne használjunk semmilyen terméket, és vizsgáljuk meg bőrünk állapotát néhány óra elteltével.
Általában a fő bőrtípusok a következők:
- száraz
- normál
- olajos
- kombinált
Ezeken a bőrtípusokon belül más problémák is előfordulhatnak, például pattanások, hámlás vagy irritáltság.
Ha a bőrünk így néz ki:
- fényes, akkor zsíros bőröd van
- hámló, vörös vagy irritált, akkor száraz bőröd van
- egyes területeken zsíros, máshol száraz, akkor kombinált bőröd van
Jó és rossz ételek száraz bőrre
Ha a bőröd száraz, akkor szomjas. A megfelelő mennyiségű vízbevitel már csodákat tud tenni.Ha naponta 2 liter vizet megiszol, az már segíthet. Ezen fölül pedig érdemes magas víztartalmú gyümölcsöket fogyasztani.
Olyan zsírsavakkal is hidratáljuk a bőrünket, amik a következő ételekben találhatók:
- avokádó
- olívaolaj
- lazac
Érdemes a szárító hatású ételek és italok bevitelét minimálisra csökkenteni.
A koffein és az alkohol a száraz típusú bőr legnagyobb ellenségei.
A száraz bőr azonban nem feltétlenül csak a kiszáradás eredménye. Az A- és C-vitamin hiánya ugyanis szintén hozzájárulhat a bőr szárazságához. Ezen vitaminok bevitelét ezekkel az ételekkel növelhetjük:
- spenót
- brokkoli
- édesburgonya
Jó és rossz ételek olajos bőrre
„Az emberek tévesen automatikusan azt feltételezik, hogy az olaj több olajat termel”
– mondja a bőrgyógyász.
Azonban ez téves, hiszen vannak gyulladáscsökkentő olajat tartalmazó élelmiszerek is, mint például az:
- avokádó
- olajbogyó
- hal
- lenmag
Jó és rossz ételek kombinált bőrre
Mivel a kombinált bőr a száraz és a zsíros keverék, ezért mindkét típus étkezési tervének integrálása jó kiindulópont.
A kombinált bőrűeknek nem kell teljesen lemondaniuk a szénhidrátokról. De Green szerint fontos odafigyelni arra, hogy milyen típusú gabonát és búzát eszünk.
„A szénhidrátok gyulladást okozhatnak, és felboríthatják a kombinált bőrűek kényes egyensúlyát. A szénhidrát kiválasztásakor válasszuk a magas fehérjetartalmú és alacsony glikémiás értékeket, például a barna rizst vagy a quinoát."
Jó és rossz ételek pattanásos bőrre
Bár sokan azt gondolják, hogy a pattanások tinédzserkori problémának számítanak, ez nem így va.
Az American Academy of Dermatology Association meghatározása szerint a „felnőttkori pattanások” olyan pattanások, amelyek először felnőttkorban jelentkeznek.
„Ez az olajosság, a gyulladás és a baktériumok kombinációja"
– mondja a szakértő.
Vigyünk be magas dózisban C-vitamint különféle bogyós gyümölcsökből. A cink kimondottan hasznos a pattanások ellen és megtalálható a kagylókban és a sovány állati fehérjében, például a csirkében is.
Növényi cinkforrásokat is találhatunk élelmiszerekben, például a dúsított gabonafélékben és a tökmagban.
Érdemes csökkenteni a tejtermékeket, valamint a cukros, zsíros ételeket.
„Ezekről az ételekről megállapították, hogy gyulladást okoznak a bőrben, és kiugrásokat okoznak a faggyútermelést szabályozó hormonokban. A termelődő faggyú mennyiségének növekedése összefüggésbe hozható a faggyúmirigyek elzáródásával és a pattanások kialakulásával"
– mondja Green.
Nyitókép: Shuttertstock