Szép bőrű nő avokádót tart a szeméhez

Íme a tökéletes diéta a bőrtípusodnak megfelelően

Sok cikket olvashattunk már arról, hogy milyen ételeket érdemes kerülnünk, ha nem szeretnénk másnap reggelre kipattogni. Azonban arról csak kevesen beszélnek, hogy nem mindenkinek használ ugyan az a fajta diéta a bőrén. Ahogyan a bőrünk is különbözik, az ételeknek is annak megfelelően kell igazodnia bőrünkhöz.


Michele Green, egy New York-i kozmetikai bőrgyógyász így nyilatkozott:

„Az étrend elsősorban a különböző hormonok szintjét befolyásolja a szervezetben, és a hormonok szabályozzák a szervezetben előforduló számos természetes folyamatot"

– mondja Green.

„Ez azt jelenti, hogy a bőr általános egészségi állapota és megjelenése elkerülhetetlenül szorosan összefügg az étrend által befolyásolt hormoningadozásokkal."

Green szerint bizonyos ételek fogyasztása és mások elhagyása javíthatja a bőr állapotát. Ez azt jelenti, hogy minden egyén számára különböző ételek felelnek meg és ez a bőrtípustól függ.

Íme szakértők tanácsa, hogy mit egyél a bőröd igényei alapján.

Mi a bőrtípusod?

Mielőtt bármibe is belekezdenél, először fontos a bőrtípusod szakszerű megállapítása.

Green azt javasolja, hogy a bőr tisztítása után ne használjunk semmilyen terméket, és vizsgáljuk meg bőrünk állapotát néhány óra elteltével.

Általában a fő bőrtípusok a következők:

  • száraz
  • normál
  • olajos
  • kombinált

Ezeken a bőrtípusokon belül más problémák is előfordulhatnak, például pattanások, hámlás vagy irritáltság.

Ha a bőrünk így néz ki:

  • fényes, akkor zsíros bőröd van
  • hámló, vörös vagy irritált, akkor száraz bőröd van
  • egyes területeken zsíros, máshol száraz, akkor kombinált bőröd van

Jó és rossz ételek száraz bőrre

Ha a bőröd száraz, akkor szomjas. A megfelelő mennyiségű vízbevitel már csodákat tud tenni.Ha naponta 2 liter vizet megiszol, az már segíthet. Ezen fölül pedig érdemes magas víztartalmú gyümölcsöket fogyasztani.

Olyan zsírsavakkal is hidratáljuk a bőrünket, amik a következő ételekben találhatók:

  • avokádó
  • olívaolaj
  • lazac

Érdemes a szárító hatású ételek és italok bevitelét minimálisra csökkenteni.

A koffein és az alkohol a száraz típusú bőr legnagyobb ellenségei.

A száraz bőr azonban nem feltétlenül csak a kiszáradás eredménye. Az A- és C-vitamin hiánya ugyanis szintén hozzájárulhat a bőr szárazságához. Ezen vitaminok bevitelét ezekkel az ételekkel növelhetjük:

  • spenót
  • brokkoli
  • édesburgonya

Jó és rossz ételek olajos bőrre

„Az emberek tévesen automatikusan azt feltételezik, hogy az olaj több olajat termel”

– mondja a bőrgyógyász.

Azonban ez téves, hiszen vannak gyulladáscsökkentő olajat tartalmazó élelmiszerek is, mint például az:

  • avokádó
  • olajbogyó
  • hal
  • lenmag
Azonban az ultrafeldolgozott, olajos élelmiszerek kerülése, mint például a sültkrumpli, segíthet az olajos bőr rendezésében.

Jó és rossz ételek kombinált bőrre

Mivel a kombinált bőr a száraz és a zsíros keverék, ezért mindkét típus étkezési tervének integrálása jó kiindulópont.

A kombinált bőrűeknek nem kell teljesen lemondaniuk a szénhidrátokról. De Green szerint fontos odafigyelni arra, hogy milyen típusú gabonát és búzát eszünk.

„A szénhidrátok gyulladást okozhatnak, és felboríthatják a kombinált bőrűek kényes egyensúlyát. A szénhidrát kiválasztásakor válasszuk a magas fehérjetartalmú és alacsony glikémiás értékeket, például a barna rizst vagy a quinoát."

Jó és rossz ételek pattanásos bőrre

Bár sokan azt gondolják, hogy a pattanások tinédzserkori problémának számítanak, ez nem így va.

Az American Academy of Dermatology Association meghatározása szerint a „felnőttkori pattanások” olyan pattanások, amelyek először felnőttkorban jelentkeznek.

„Ez az olajosság, a gyulladás és a baktériumok kombinációja"

– mondja a szakértő.

Vigyünk be magas dózisban C-vitamint különféle bogyós gyümölcsökből. A cink kimondottan hasznos a pattanások ellen és megtalálható a kagylókban és a sovány állati fehérjében, például a csirkében is.

Növényi cinkforrásokat is találhatunk élelmiszerekben, például a dúsított gabonafélékben és a tökmagban.

Érdemes csökkenteni a tejtermékeket, valamint a cukros, zsíros ételeket.

„Ezekről az ételekről megállapították, hogy gyulladást okoznak a bőrben, és kiugrásokat okoznak a faggyútermelést szabályozó hormonokban. A termelődő faggyú mennyiségének növekedése összefüggésbe hozható a faggyúmirigyek elzáródásával és a pattanások kialakulásával"

– mondja Green.