Egészséges ételek fehér tányéron

Ez a legjobb 5 tápanyag a jobb bőr egészségéért

A természetesen ragyogó bőr alapja nemcsak a megfelelő tökéletes bőrápolási rutin, az étrend is kulcsfontosságú szerepet játszik benne. Az alábbiakban összeszedtük az öt legfontosabb tápanyagot, amelyekről a tudományos kutatások és a szakértők egyöntetűen úgy gondolják, hogy segíthetnek a ragyogó bőr támogatásában.


A tápanyagokban gazdag élelmiszerek az egészséges bőrsejtek építőkövei, amelyek segíthetnek a bőr szerkezetének, rugalmasságának és hidratáltságának támogatásában.

A bőr a legnagyobb szervünk, amely kiegyensúlyozott, megfelelő fehérjét, esszenciális zsírsavakat és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendet igényel. Étrendünk hatással lehet bizonyos krónikus bőrbetegségekre is, mint például a pikkelysömör, az atópiás dermatitisz és a pattanások.

1. Kurkumin

A kurkumában található vegyület, ez kölcsönzi annak arany színét. A kurkumin olyan jótékony vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezhetnek. A legújabb kutatások szerint hatékony kezelési mód lehet a bőrbetegségekre.

Egy, a Nutrients című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés több száz, a kurkuminra mint természetes és biztonságos módszerre rámutató tanulmányt gyűjtött össze, amely segíthet a bőrgyulladás, a pikkelysömör és a sebgyógyulás bizonyos típusainak kezelésében. Némelyik tanulmányban a kurkumin potenciális szerepéről is írnak az úgynevezett inflammaging állapot, a gyulladásos biomarkerek öregedéssel járó emelkedésének javításában. Emellett bár korlátozott, de ígéretes bizonyítékokat találni a bőr feszességének lehetséges javulásáról, a fényöregedés megelőzéséről és a fokozott kollagénszintézisről is a kurkumin használata után.

2. D-vitamin

A D-vitamin alapvető fontosságú az egészséges bőr ápolásában és fenntartásában, mivel segít csökkenteni a gyulladásokat és védi a bőrt a napkárosodással szemben. Az International Journal of Molecular Sciences 2021-es áttekintése szerint gyulladáscsökkentő és védő hatása miatt a D-vitamin az egészséges, öregedő bőr kulcsfontosságú összetevője.

Az aktív D3-vitamin metabolitok megvédhetik a bőrt az öregedését kiváltó tényezők veszélyes hatásaitól, mint az ultraibolya sugárzás, a szennyezés és a mikrobiális fertőzések.

3. Probiotikumok

A probiotikumok fontos szerepet játszanak a bélrendszerben élő trilliónyi mikroorganizmus táplálásában. A Nutrients című szaklapban nemrég megjelent áttekintés szerint a probiotikumok különösen jótékony hatással vannak bőrünk egészségére, és segítik az akne, a pikkelysömör, a sebgyógyulás és sok más bőrprobléma kezelését. Emellett bizonyítottan csökkentik a bőr transzkután vízveszteségét és növelik a bőrsejtek ceramidszintjét, így fokozva az általános hidratáltságot.

Egy másik áttekintés olyan tanulmányokat gyűjtött össze, melyek megállapították, hogy a probiotikumok szerepet játszhatnak a pikkelysömörhöz hasonló tünetek, például a bőrpír, a hámlás és a bőr megvastagodása enyhítésének támogatásában.

4. Omega-3 zsírsavak

Segítenek fenntartani a bőr lipidgátját, hidratáltan és dúsan tartva azt, emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Journal of Dermatological Science egy 2015-ös tanulmányában halolaj-étrendkiegészítőt alkalmaztak atópiás dermatitiszben szenvedő résztvevőknél 60 napon keresztül, melynek következtében a bőr hidratáltsága 30%-kal nőtt, és a kísérleti személyek nél elmulasztotta a viszketést és így a vakarózást is.

5. Rost

Ha a bélrendszerünk jól van, a bőrünk is képes a legjobban működni, nem csoda, hogy egyre több kutatás foglalkozik a bélmikrobiom és a bőr közötti kapcsolat vizsgálatával.

A bél-bőr tengelynek köszönhetően a bélrendszer egészsége közvetlen kapcsolatban állhat a bőr állapotával. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás az egészséges bélrendszer támogatásának egyik legjobb módja, mivel változatossá teszi és táplálja a bélben élő „jó” baktériumokat.

A rostok a bélben haladva rövid szénláncú zsírsavakat, főleg butirátot termelnek, a Mucosal Immunology 2022-es kutatási cikke szerint pedig a rövid szénláncú zsírsavak segítenek fenntartani a bőrgát integritását úgy, hogy támogatják a keratinociták (a bőrünk legkülső rétegének 90%-át alkotó sejtek) anyagcseréjét.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a magas rosttartalmú étrend követése segíthet a bőrallergiák kezelésében úgy, hogy erősíti ezt a bőrgátat.

(EatingWell)

Nyitókép: Unsplash