Középkorú nő, kék háttér előtt

Tényleg jobban öregszik a zsíros bőr?

Ha az öregedésről van szó, mindenki szeretné tudni a titkokat, hogy a lehető legtovább megőrizze bőrének szépségét. Az optimális bőr egészségének és védelmének elérése érdekében elengedhetetlen néhány dolog, például a fényvédő napi szintű viselése. De min múlik még a bőr öregedése, és valóban jobban öregszik a zsíros bőr, mint más bőrtípusok?


A zsíros bőrben nagyobb koncentrációban találhatók a faggyút termelő mirigyek. Dr. Kristina Collins, az egyesült államokbeli Austin Skin Physicians bőrgyógyász szakorvosa elmagyarázza, hogy ezeknek a mirigyeknek a sűrűsége vastagabb dermiszt eredményez, amely a test középső bőrrétege. Ez támogatja és struktúrát ad a bőr külső rétegének.

„Elképzelhető, hogy egy vastagabb, szilárdabb dermisz kevesebb bőrredőhöz és ráncosodáshoz vezet.”
„A zsíros bőr segíthet az öregedésben, mivel a faggyú természetes hidratáló, amely védi a bőrt, és segíthet a hegek jobb és gyorsabb gyógyulásában. Ez az életkor előrehaladtával egyre hasznosabbá válik, mivel a bőrünk elveszíti a nedvességmegtartó képességét”

– magyarázza Dr. David Kim, az Idriss Dermatology bőrgyógyász szakorvosa.

A zsíros bőr másik előnye, hogy a faggyú magas koncentrációban tartalmaz zsírsavakat, amelyek védelmet nyújthatnak az UV-károsodás ellen. Persze, nem eléggé ahhoz, hogy lemondjunk a fényvédelemről, de eléggé ahhoz, hogy hosszú távú előnyöket biztosítson.

Az öregedés sokkal többet jelent azonban a finom vonalaknál és ráncoknál. A zsíros bőrű emberek általában nagyobb pórusokkal rendelkeznek, és nagyobb valószínűséggel küzdenek pattanásokkal, ami hegesedéshez és textúrához vezethet, ami a korai öregedés látszatát kelti. Emellett a zsíros bőr ránctalanító előnyeit is túlbecsülhetik, mutat rá Collins.

Ez még nem minden. A faggyú által biztosított további hidratálás egy kicsit úgy hathat, mint egy hidratáló krém a finom vonalak megjelenésének minimalizálásában. Bár a zsíros bőrtípusú embereknél kevesebb finom ráncot tapasztalhatunk, egyes területeken, például a szemöldök között, még mindig mélyebb ráncok alakulhatnak ki.

A bőr öregedését számos tényező befolyásolja, többek között az anyagcsere, a genetika, a stressz, a táplálkozás, a testmozgás és a környezetszennyezés. Az, hogy alaphelyzetben zsíros a bőrünk, nem jelenti azt, hogy védve vagyunk az öregedéstől. Az alakítja a bőrünk jövőjét, hogyan bánunk a testünkkel és a bőrünkkel.

Bár a genetika óriási szerepet játszik abban, hogyan változik a bőr az öregedés során, a viselkedés is befolyásoló tényező., például, hogy mindig használunk fényvédőt, tartsuk meg az egészséges testsúlyt, maradjunk hidratáltak, kerüljük a dohányzást és vigyázzunk a bőrünkre – ezek mind óriási hatással van a bőrünkre és az öregedésre, függetlenül attól, hogy mi volt kódolva a génjeinkben.

Zsíros bőr

A zsíros bőrűeknél kevesebb finom vonalat és ráncot tapasztalhatnak, de nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő pattanások, pattanásos hegek és bőrszerkezeti rendellenességek.

Száraz bőr

A száraz bőrűeknél a finom vonalak és ráncok kifejezettebbek lehetnek. A száraz bőr esetében a lipideket és ceramidokat tartalmazó sűrű, krémes hidratáló krémek egyre fontosabbá válnak az életkor előrehaladtával, hogy a bőr hidratált és táplált maradjon.

Íme, néhány ajánlás bőrünk ápolására, ahogy öregszik, függetlenül attól, hogy milyen bőrtípusunk van:

  • Egészséges életmód fenntartása
  • Kiegyensúlyozott, tápláló ételek fogyasztása
  • Rendszeres testmozgás
  • Rendszeres fényvédő használata az arcon, a nyakon, a dekoltázson, a füleken, a kezeken és más, a napnak kitett testrészeken
Nyitókép: Shutterstock