Magasba ugró nő a természetben

Ez a fajta szeretet boldogabbá teszi az embereket

Ha észrevesszük a boldogság ezen forrásait, nemcsak optimistábbá tesz, de növeli a jóllétünket is.

Egy új kutatás szerint azoknak az embereknek, akik a nap folyamán többször élik át az irántuk érzett szeretet pillanatait, jobb a mentális közérzetük. Az ilyen típusú szeretetnek nem kell feltétlenül romantikusnak lennie, bármilyen típusú lehet, például, ha egy barátunk az egészségünk felől érdeklődik, ha egy kedves bókot kapunk, vagy ha egy kollégánk szívből jövő köszönetet mond.

A mindennapi életben megélt ilyen rövid kapcsolat- és szeretetélmények a nagyobb optimizmussal és életcéllal is kapcsolatban állnak.

A tanulmány szerint a mindennapi apró, kapcsolatteremtő pillanatokra való odafigyelés javíthatja a boldogságot és az optimizmust.

Dr. Oravecz Zita, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, kutatásukban nagyon széleskörű megközelítést alkalmaztak a szeretet vizsgálatakor

„A mindennapokban érzett szeretet fogalmilag sokkal tágabb, mint a romantikus szerelem. Ezek azok a mikro-pillanatok az életünkben, amikor rezonanciát tapasztalunk valakivel. Például, ha egy szomszédoddal beszélgetsz, és kifejezi a jólléteddel kapcsolatos aggodalmát, akkor lehet, hogy rezonálsz rá, és ezt a szeretet érzéseként éled meg, ami javíthatja a közérzetedet.”

A 212 ember bevonásával végzett vizsgálatban a kísérleti személyeket arra kérték, hogy okostelefonjaik segítségével négy héten keresztül naponta hatszor számoljanak be az általuk érzett szeretetről és jóllétről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálat előrehaladtával a résztvevők egyre több, a szeretettel és a kapcsolódással összefüggő példát vettek észre a saját életükben.

A kutatók szerint az, hogy arra kérték őket, hogy figyeljék ezeket a pillanatokat, növelte az emberek tudatosságát.

Oravecz elmondása szerint ez ahhoz hasonló jelenség, amit a mindfulnessről szóló szakirodalomban is olvasni lehet: amikor az embereket arra emlékeztetik, hogy a figyelmüket pozitív dolgokra összpontosítsák, akkor az általános tudatosságuk emelkedni kezd ezen a pozitív dolgokkal kapcsolatban.

„Hasonlóképpen, csak azzal, hogy figyelmet fordítunk az érzett szeretet mindennapi pillanataira, a szeretet általános pozitív aspektusainak tudatossága is növekedhet a mindennapi életünkben. Ez a hatás mindkét vizsgálatban megismétlődik, ami arra utal, hogy az érzett szeretet tudatosítása a mindennapi életben önmagában is olyan beavatkozás lehet, amely hosszabb időn keresztül növeli az irántunk érzett szeretet szintjét.”

Nyitókép: Shutterstock