Fiatal, boldog szerelmespár

Fontos, hogy a párod szeretetnyelve megegyezzen a tiéddel?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok a partnerek, akiknek a szeretetnyelvük megegyezett, jobb kapcsolatokról számoltak be.

Gary Chapman5 szeretetnyelv című könyve az egyik legolvasottabb párkapcsolati alkotás, több mint 11 millió olvasója van. Az óriási népszerűségnek örvendő szeretetnyelvek alaptétele az, hogy mindannyiunknak megvan az a módszere, ahogyan a szeretet megélését és kifejezését előnyben részesítjük. Ezek a preferenciák öt kategóriába sorolhatók:

  • Minőségi idő (pl. az egymásra koncentrálva töltött idő, figyelmes odafigyelés)
  • Fizikai érintés (pl. kézenfogás, ölelés, közösülés)
  • Megerősítő szavak (pl. elismerés és bókok)
  • Szolgálati cselekedetek (pl. segítség és támogatás, megbízások és feladatok elvégzése)
  • Ajándékok (pl. a szeretet szimbólumai, mint ajándékok, virágok)

Mindannyian az öt „nyelv” bármelyikén mutatjuk ki és értékeljük a szeretetet különböző időpontokban. Chapman szerint azonban van egy domináns preferenciánk. Ha például élvezzük a testi érintést, de különösen kötődőnek érezzük magunkat, mikor a partnerünk elismerését fejezi ki, akkor a mi „szeretetnyelved” a megerősítő szavak. Az is valószínű, hogy a megerősítő szavakat használjuk elsődlegesen arra, hogy kimutassuk partnerünknek az iránta érzett szeretetünket.

Chapman szerint, ha a partnerek szeretetnyelvei egybeesnek, jobb kapcsolatuk kell, hogy legyen. Vagyis nem az a bizonyos nyelv, amit mindketten „beszéltek” (pl. idő, érintés, szavak stb.) a legfontosabb, inkább az számít valójában, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álltok (pl. mindketten a kiszolgálást részesítitek előnyben). Ha nem illeszkedünk egymáshoz, nehezebbé válik egymás megértése, és problémák merülnek fel. Ha azonban osztozunk a partnerünk szeretetnyelvén, akkor zökkenőmentesebb és magasabb színvonalú kapcsolatot kell megtapasztalnunk.

Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók ezt úgy tesztelték, hogy 100 szexuálisan aktív, 31 különböző nemzetiségű heteroszexuális pár adatait gyűjtötték össze. A párok minden egyes tagja megjelölte a szeretetnyelvét, valamint azt, hogy hogyan fejezik ki a szeretetüket a partnerüknek. Ebből a kutatók meghatározták a partner szeretetnyelvi egyezését. Ha az egyik fél preferenciája a minőségi időtöltés tekintetében ötből ötös volt, és a partnerük jelezte, hogy a szeretetnek a minőségi időtöltésen keresztül történő kifejezése szintén ötös volt, akkor tökéletes párosításnak számítottak. Ha azonban az egyik fél preferenciája ötből öt volt, de a partner számára ez csak ötből egy, akkor nem illettek össze.

A szeretetnyelvek sorrendje (a leggyakoribbtól a legkevésbé gyakoriig): 1) minőségi idő, 2) fizikai érintés, 3) szolgálati cselekedetek, 4) megerősítő szavak és 5) ajándékozás.

Ez érdekes, de a kutatók végső soron arra voltak kíváncsiak, hogy kinek a kapcsolatai jobbak. Röviden, a párosítás számított. Ha a partnerek ugyanazt a szeretetnyelvet használták, akkor magasabb szexuális elégedettségről (azaz élvezik a partnerük által alkalmazott technikákat, nem unatkoznak stb.) és magasabb kapcsolati elégedettségről (azaz a partnerük megfelel az elvárásaiknak) is beszámoltak.

Mi segített a pároknak az egymásra találásban?

Mivel az egymásra találás segítette a kapcsolatokat, a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mi segítheti elő a szeretetnyelv összehangolódását. Azt találták, hogy a nagyobb empátiával és perspektívakészséggel rendelkező férfiaknak jobb volt az összehangolódásuk a partnerükkel.

Végezetül megállapították, hogy a kapcsolat hossza nem függött össze a szeretetnyelvi megfeleléssel, ami arra utal, hogy a párok általában nem válnak idővel jobban egymáshoz illeszkedővé (talán azért, mert nincsenek tudatában a lehetséges fontosságával).

Fontos, hogy bár ez a tanulmány azt sugallja, hogy a szeretetnyelvek számítanak, más kutatások nem voltak meggyőzőek. A legjobb üzenet tehát az, hogy a szeretetnyelvek egy másfajta szemléletmódot kínálnak a szerelmi életünkre, valamint egy módot arra, hogy jobban megértsük magunkat és a partnerünket. Minél jobban megértjük egymást, annál inkább egy hullámhosszra tudunk kerülni a partnerünkkel, ami a kapcsolatunk javára válhat.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock