Három lány nevet a napraforgók között

Kövesd ezt az 5 lépést a boldogság eléréséhez!​

A How to Thrive című dokumentumfilmben szereplő emberek egy utat jártak végig, mely során próbáltak boldogságot és életörömöt csempészni a mindennapjaikba. A boldogság eléréséhez csupán 5 egyszerű pontot követtek, melyeket alábbi cikkünkben el lehet olvasni.


A film mondanivalója a pozitív pszichológiához igazodik, vagyis olyan cselekvési formákat és készségeket tanítottak az alanyoknak, melyek támogatják a mentális egészséget és a jólétet. Összesen 12 résztvevő fejlődését követték végig 18 hónapon keresztül. A végkimenetelben jól látszik, hogy a bizonyítékokon alapuló stratégiák sikerhez vezettek, a személyek pedig az életük több területén is boldogabbak lettek.

A forgatás közvetlenül a világjárvány kezdete előtt indult. Először az alanyok — akik eltérő háttérrel és különböző mentális problémákkal rendelkeztek — egy kétnapos elvonuláson megismerkedhettek egymással és a programmal. Fontos megjegyezni, hogy mindenki saját pszichiátriai támogatással rendelkezett. Ezt követően jöttek a bezárások, így online formában történtek a további munkálatok.

A szakértők jelentős sikert könyveltek el az alanyok boldogságszintjét tekintve. Nyolc hónap alatt a résztvevők jelentős változásokat hajtottak végre az életükben, és látták ezek előnyeit, melyek a következő hónapokban is folytatódtak — írja a ScienceAlert.

Íme az öt pont, melyet végigkövettek a program során:

Egy l\u00e1ny h\u00e1ttal \u00e1ll a sz\u00e9lnek

Fotó: Unsplash/Fernando Brasil

1. Közeli társaság megtalálása

Az ember egy szociális lény, éppen ezért van az, hogy a magányosság rossz mentális és fizikai állapothoz, illetve korai halálhoz is vezethet. Éppen ezért fontos az életben, hogy közeli, bensőséges kapcsolatokat építsünk ki. A műsorban is így tettek, hiszen a résztvevők egy támogató közösséget alkottak.

2. Értelmes tevékenységek keresése

Tanulmányok kimutatták, hogy az érdekesnek vélt tevékenységek melletti elköteleződés befolyásolja az egészséges öregedést. Ez azt jelenti, hogy olyan programokat és lehetőségeket kell keresni az életben, melyek jó érzésekkel töltenek el, nem pedig csak olyanokat, melyek megkeserítenek.

3. Együttérzés gyakorlása

Gyakran saját magunk legnagyobb kritikusai vagyunk, éppen ezért csökken az önbizalmunk. Fontos, hogy megértők legyünk. Ezt természetesen szintén fontos átfordítani a társas kapcsolatokra is, hiszen, ha mi együttérzően végighallgatunk valakit és segítséget nyújtunk, akkor ugyanezt később mi is visszakaphatjuk.

4. Optimizmus

Az élet nem úgy történik mindig, ahogy azt elvárnánk, de ezzel nincs is semmi baj. Be kell látni, hogy nem lehet minden tökéletes az adott pillanatban, így azt is, hogy a jövő viszont még tartogat nagyon sok jót. Ennek felismerése és elfogadása meglepő hatást gyakorolhat a világszemléletünkre.

5. Öngondoskodás

A magunkra fordított idő sosem felesleges. A fizikai, mentális és szociális egészség táplálása egyaránt fontos. A kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres testmozgás és a megnyugtató tevékenységek megalapozzák, hogy jó kapcsolatban legyünk saját magunkkal, így több erőnk lehet szembenézni a napi nehézségeknek.