Almát felvágó nő a konyhában

Ez a gyümölcs jobban csökkenti a vérnyomást, mint a só elkerülése

Egy új tanulmány szerint ha a káliumfogyasztásunkat banán evéssel szabályozzuk, az kulcsfontosságú lehet a vérnyomásunk csökkentésében.


A felnőttek közel egyharmadát érinti a magas vérnyomás és annak szövődményei világszerte, például a szívbetegség és a sztrók, valamint olyan betegségek, mint a krónikus vesebetegség és a demencia.

Mi a helyzet a banánhéjjal? Tényleg megehető a banán héja?

Jelenleg az orvosok azt javasolják a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek, hogy csökkentsék a sóbevitelt, így szabályozva a szervezet nátriumszintjét. Az American Journal of Physiology-Renal Physiology című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban azt ajánlja, hogy az ilyen betegek a sócsökkentés mellett vegyék be étrendjükbe a banánt is, hogy hatékonyabban szabályozzák a vérnyomásukat.

„Általában, ha magas a vérnyomásunk, azt tanácsolják, hogy kevesebb sót fogyasszunk. Kutatásunk azt sugallja, hogy ha több káliumban gazdag élelmiszert, például banánt vagy brokkolit teszünk az étrendünkbe, az pozitívabb hatással lehet a vérnyomásunkra, mintha csak a nátriumot csökkentenénk"

– mutat rá Anita Layton, a tanulmány egyik szerzője a Waterloo-i Egyetemről.

ban\u00e1n k\u00e9kesz\u00f6ld h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Unsplash

A nátrium és a kálium olyan elektrolitok, amelyek segítenek a szervezetnek elektromos jeleket küldeni az izmok összehúzódásához. Más alapvető funkciókban is szerepet játszanak, például a vízvisszatartásban.

A legújabb tanulmány szerint a kálium- és a nátriumbevitel arányának növelése hatékonyabb lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a nátriumbevitel csökkentése önmagában.

Míg korábbi kutatások is kimutatták, hogy az étrendi káliumszint növelése segít a vérnyomás szabályozásában, az optimális hatás érdekében fenntartandó kálium és nátrium pontos egyensúlya eddig tisztázatlan maradt.

Az új tanulmány egy nemspecifikus matematikai modellt használ annak felmérésére, hogy a kálium és nátrium aránya hogyan hat a szervezetre, így szimulálva a nátrium- és káliumionok különböző, egész testre kiterjedő szintjeit és azok hatását a vérnyomásra.

Kimutatja például, hogy a férfiaknál könnyebben alakul ki magas vérnyomás, mint a menopauza előtti nőknél. A férfiak ugyanakkor nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a kálium növelésére és a nátrium csökkentésére is.

A kutatók szerint az új modellezési módszer segíthet olyan kísérletek elvégzésében, amelyekkel gyorsan és etikusan azonosítható, hogy a különböző tényezők hogyan hatnak a szervezetre.

„A korai emberek sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, és ennek következtében a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek ki, hogy a magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban”

– mondja Melissa Stadt, a tanulmány másik szerzője.

„Napjainkban a nyugati étrend általában sokkal magasabb nátriumtartalmú és alacsonyabb káliumtartalmú. Ez magyarázhatja, hogy a magas vérnyomás miért elsősorban az iparosodott társadalmakban fordul elő, nem pedig az elszigetelt társadalmakban."

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock