
Ez a legjobb tejtermék a szív egészségéért a dietetikusok szerint
A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is vezető haláloknak számítanak világszerte, de a kutatások szerint a tudatos étkezés jelentősen csökkentheti a kockázatot. Bár sokan a zöldségekre és teljes kiőrlésű gabonákra gondolnak elsőként, a dietetikusok szerint van egy tejtermék, ami kiemelkedően sokat segíthet.
A zabkása mellett a joghurt is felkerült a koleszterinszintet javító reggelik listájára. Stacey Woodson táplálkozási szakértő tanulmány eredményeit emeli ki, amely szerint napi egy adag joghurt fogyasztása emeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, miközben csökkenti a vérben található zsír mértékét. Bár a hatásmechanizmus nem teljesen tisztázott, a kutatók szerint a joghurt a belek összetételére gyakorolt pozitív hatásán keresztül segíthet a vérzsírok szabályozásában.
Bár a joghurt koleszterint tartalmaz, a kutatások szerint a táplálkozással bevitt koleszterin nem feltétlenül emeli meg a vér koleszterinszintjét.
A joghurt nemcsak a megfelelő koleszterinszint miatt előnyös – ásványianyag-tartalma is segíti a szívbarát étrend kialakítását. Jamie Nadeau dietetikus szerint a joghurt gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban, amelyek mind szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában.

A kálium segít a nátrium kiválasztásában és az erek ellazításában, míg a kalcium és magnézium együttesen járulnak hozzá a szív megfelelő működéséhez. Veronica Rouse dietetikus szerint ezek az ásványi anyagok kulcsszereplők abban a DASH-diétábanis, amelyet kifejezetten a magas vérnyomás kezelésére fejlesztettek ki.
Bár elsőre távolinak tűnhet a kapcsolat, a bél egészsége szoros összefüggésben áll a szív állapotával. A kutatások szerint a bélflóra egyensúlyának felborulása – az úgynevezett diszbiózis – összefügghet a magas vérnyomással, szívelégtelenséggel, elhízással és más szív-érrendszeri kockázatokkal. Szerencsére a probiotikumokban gazdag ételek, mint például a joghurt, segíthetnek helyreállítani az egészséges baktériumflórát.
Forrás: EatingWell