Ezt a 4 vacsorát fogyasztja egy kardiológus a szíve egészségéért
Dr. Elizabeth Klodas szerint a táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a koleszterinszint alacsonyan tartásában és a szív egészségének megőrzésében. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) szerint a szívbarát étrend fontos a vérnyomás kezelésében, valamint a szívroham és a sztrók kockázatának csökkentésében. Ez magában foglalja a vörös húsok fogyasztásának csökkentését, valamint sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását.
Klodas alapvetően növényi étrendet preferálja, sok vegán ételt, néha halat és alkalmanként húst eszik.
Elmondása szerint minél jobban elmélyült a táplálkozással és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos információkban, annál inkább hisz abban, hogy a teljes értékű növényi alapú étrend a válasz az egészséges szívre. Hozzátette azonban, hogy a vegán étrend nem mindenkinek való, mert nem mindig reális, és nem mindenki érzi jól magát tőle.
Annak ellenére, hogy legtöbbször teljes értékű étrendet követ, Klodas is szívesen kényezteti magát chipsszel, sült krumplival vagy fagylalttal, általában havonta körülbelül egyszer. Nem fenntartható állandóan tökéletes étrendet tartani, tette hozzá Klodas, aki az Insidernek beszélt arról, milyen vacsorákat főz rendszeresen, hogy megőrizze szíve egészségét.
1. Óriási saláta
Klodas rendszeresen egy nagy adag salátát fogyaszt vacsorára, melybe zöldségeket, bogyós gyümölcsöket és mindent beletesz, ami a hűtőjében van. Fehérje gyanánt esetleg csicseriborsót dob a salátába, illetve néha füstölt lazacot vagy tojást is ad hozzá, de inkább a növényi alapú élelmiszereknél marad.
Az öntethez olívaolajat és ecetet ad hozzá. Klodas fehérborecetet használ, míg a citrommal ízesített olívaolaj a titkos összetevője – szerinte a vörösborecet túl erős lehet.
Kutatások szerint a vegán étrend csökkentheti a szívroham, a sztrók és a szívelégtelenség kockázatát, különösen középkorúaknál, valamint a menopauza utáni nők koleszterinszintjét, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
2. Lazac zöldségekkel
Bár sokszor hajlamos növényi alapú ételeket fogyasztani, Klodas szereti a halat, főleg a lazacot. Ezt szereti lassan megsütni, és zöldségekkel, néha tésztával együtt fogyasztani. Alkalmanként a lazacot felcseréli egy darab csirkére, de ez ritkán fordul elő Klodas szerint.
A halfogyasztás kulcsfontosságú része a mediterrán étrendnek, amely a kutatások szerint védi a szív- és érrendszeri egészségünket.
3. Sült tészta paradicsomszósszal és garnélarákkal
Klodas szívesen fogyaszt orzo tésztaételeket. Van egy receptje, amelyben a tésztát paradicsomszósszal, bazsalikommal és garnélarákkal körítik, majd megsütik.
Azokra az esetekre, amikor siet, Klodas egy üveg pestót is készenlétben tart, amelyet tésztával és garnélarákkal együtt könnyen elkészíthet egy könnyű vacsorát.
Egy kardiológus korábban elmondta az Insidernek, hogy az olyan összetett szénhidrátok, mint a zab, a barna rizs és a teljes kiőrlésű tészta, közvetlenül összefüggnek a jobb szívegészséggel.
4. Csirke vagy marhahús chili, alkalmanként
Klodas idővel eltávolodott a hústól, nem találja már vonzónak, manapság csak alkalmanként fogyasztja. Ilyenkor a csirkét vagy néha a marhahúst választja, például egy chilibe.
Az AHA által ajánlott DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta korlátozza a vörös húsokat, hogy csökkentse a szívbetegségek kockázatát, míg a sovány húsok, a baromfi és a hal előnyösebb.
Nyitókép: Shuttersock