Egy zöld bögre valaki ágya mellett

Egy ital egyharmadára csökkentheti a szívbetegségek esélyét​ — tudtad ezt?

A szívbetegségek a vezető halálozási okok között szerepelnek. Ezek kialakulásának esélyét az étrend szabályozásával és az életmód javításával csökkenteni lehet. A továbbiakban egy félreértett, hasznos hatásokkal járó italról beszélünk, valamint egy tanulmányról, mely kimutatta az előnyeit.


A koffeintartalmú italokat az emberek általában károsnak vélik, mivel hevesebb szívritmussal és magasabb vérnyomással társulnak. Ennek ellenkezőjére egy új tanulmány világított rá.

A kutatócsoport a kísérletekkel és adatgyűjtéssel töltött időszakban több mint 21 ezer amerikai felnőtt résztvevő kávézási szokásait mérték fel. Ezt követően tíz éven keresztül többször felkereseték őket, hogy megvizsgálják az egészségügyi állapotukat.

Meglepő eredmények születtek, ugyanis kimutatták, hogy kávét napi szinten ivó alanyok körében kisebb valószínűséggel alakult ki szív- vagy érrendszeri probléma. Ez bármilyen koffeintartalmú élelmiszer rendszeres fogyasztása mellett jelentkezhet, de a szakértők most elsődlegesen a kávéadagokra összpontosítottak.

Egészen pontosan az az eredmény született, hogy akik minden nap két csészével ittak, azoknál 30 százalékkal csökkent a kockázat, illetve egy adag esetében is 12 százalékos hatásra számíthattak azokhoz képest, akik nem kávéztak rendszeresen — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

Egy cs\u00e9sze k\u00e1v\u00e9

Fotó: Unsplash/Kari Shea

Az egyre növekvő koffeinfogyasztás és az ezzel együtt látványosan csökkenő szívbetegségek kockázata egyelőre zavart kelt az egészséges táplálkozással kapcsolatos elvekben.

Mivel még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a témával kapcsolatban, így jelenleg még nem tudják olyan meggyőződéssel javasolni a kávét az egészség megőrzéséhez, mint például a cigaretta elhagyását vagy a rendszeres testmozgást.

„Bár nem tudjuk bizonyítani az ok-okozati összefüggést, mégis érdekes, hogy ez a tanulmány arra utal, hogy a kávéfogyasztás összefügg a szívelégtelenség csökkent kockázatával, és hogy a kávé része lehet az egészséges táplálkozásnak, ha sima kávé formájában, hozzáadott cukor és magas zsírtartalmú tejtermékek, például tejszín nélkül fogyasztják”

— mondta Penny Kris-Etherto professzor a tanulmány eredményeiről.

Egy korábbi cikkünkben lehet olvasni egy másik kutatásról, mely felfedte, hogy még a koffeinmentes és az instant kávéfajták is hasonló egészségügyi előnyökkel járnak, mint a hagyományos, őrölt változat.

Nyitókép: Unsplash/David Mao