Különböző gyorséttermi ételek

Ez az étel növeli a szívbetegségek kockázatát

Heti két adag ilyen élelmiszer fogyasztása növeli a szívbetegség és a halál esélyét.


Egy nagy, hosszú távú tanulmány megállapította, hogy a feldolgozatlan vörös hús és a feldolgozott húsok bármely típusa összefügg a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás magasabb kockázatával.

A feldolgozott hús, a vörös hús vagy a baromfi – de nem a hal – heti kétszeri fogyasztása 3-7 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát. Sőt, a feldolgozott hús vagy akár a feldolgozatlan vörös hús kéthetenkénti fogyasztása 3 százalékkal növeli a halálozási kockázatot.

Korábbi tanulmányok azt is megállapították, hogy a vörös húsok nagyobb mértékű fogyasztása számos egészségügyi problémához, például rákhoz vezethet.

Dr. Smith és munkatársai tanulmánya szerint a feldolgozott húsok és a vörös húsok azok az élelmiszerek, amelyek a legerősebben kapcsolódnak a súlygyarapodáshoz.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ kutatói korábbi felvetése szerint a feldolgozott élelmiszerek növelhetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Norrina Allen professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a különbség csekély, de érdemes megpróbálni csökkenteni a vörös húsok és a feldolgozott húsok, például a pepperoni, a bolognai és a csemegehúsok fogyasztását.

Dr. Victor Zhong, a tanulmány első szerzője úgy fogalmazott, hogy ezeknek az állati fehérjékből készült élelmiszerek fogyasztásának a módosítása fontos stratégia lehet a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás kockázatának csökkentésére a lakosság szintjén.

A kutatócsoport hat különböző tanulmány adatait elemezte, amelyekben 29 682 felnőtt résztvevő vett részt 30 éves követési idővel.

Lehet, hogy jobb lenne csökkenteni az ilyen típusú élelmiszerek mennyiségét az étrendünkben, és más fehérjeforrásokkal, például magvakkal, diófélékkel, tejtermékekkel, hüvelyesekkel, halakkal és tenger gyümölcseivel helyettesíteni őket.

„A halak, a tenger gyümölcsei és a növényi eredetű fehérjeforrások, mint például a diófélék és a hüvelyesek, beleértve a babot és a borsót, kiváló alternatívái a húsnak, és az Egyesült Államokban alulfogyasztottak”

– fogalmazott Linda Van Horn professzor, a tanulmány társszerzője.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock