![Egy diéta, mely a szívbetegségek kockázatát is csökkenti](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy8zMTk2NjMxMi9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc4MDQ5NDYxMn0.WjN_gZN-wyR4lXDyL8SoBYkjc1LfewgntFH-hEWLwNw/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C497%2C0%2C497)
Egy diéta, mely a szívbetegségek kockázatát is csökkenti
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy egy bizonyos étrend hatékony a fogyásban, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében is.
Ez az étrend nem más, mint az Eco-Atkins diéta, ami egy alacsony szénhidráttartalmú, vegán diéta. Ez a fajta étkezés nem csak a fogyás szempontjából hatékony, ugyanis 10%-kal képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát is.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az alacsony szénhidrát- és magas állati fehérjéket és zsírokat tartalmazó étrendek javíthatják a fogyást. Ez az új tanulmány azonban azt sugallja, hogy az Eco-Atkins diéta néven ismert vegán, alacsony szénhidráttartalmú étrend még hatékonyabb lehet, mint a többi.
Egy csoport elhízott felnőttet arra kértek, hogy fél éven át kövessék és tartsák be ezt a fajta, alacsony szénhidráttartalmú, vegetáriánus étrendet. Az Eco-Atkins diéta glutént, dióféléket és szóját tartalmazó növényi termékeken alapul, amelyek magas fehérje- vagy zsírtartalmúak.
A fogyás mellett a diéta végén egyértelműen megállapítható volt, hogy az étrend csökkentette a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint.
David Jenkins professzor, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott:
„Két legyet ütöttünk egy csapásra – vagy inkább egy diétával. Olyan diétát alkottunk meg, amely a vegán és az alacsony szénhidráttartalmú elemeket egyaránt kombinálta, hogy súlycsökkentő és koleszterinszint-csökkentő előnyeit élvezhessük.”