Egy diéta, mely a szívbetegségek kockázatát is csökkenti

Egy diéta, mely a szívbetegségek kockázatát is csökkenti

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy egy bizonyos étrend hatékony a fogyásban, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében is.


Ez az étrend nem más, mint az Eco-Atkins diéta, ami egy alacsony szénhidráttartalmú, vegán diéta. Ez a fajta étkezés nem csak a fogyás szempontjából hatékony, ugyanis 10%-kal képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát is.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az alacsony szénhidrát- és magas állati fehérjéket és zsírokat tartalmazó étrendek javíthatják a fogyást. Ez az új tanulmány azonban azt sugallja, hogy az Eco-Atkins diéta néven ismert vegán, alacsony szénhidráttartalmú étrend még hatékonyabb lehet, mint a többi.

Egy csoport elhízott felnőttet arra kértek, hogy fél éven át kövessék és tartsák be ezt a fajta, alacsony szénhidráttartalmú, vegetáriánus étrendet. Az Eco-Atkins diéta glutént, dióféléket és szóját tartalmazó növényi termékeken alapul, amelyek magas fehérje- vagy zsírtartalmúak.

A fogyás mellett a diéta végén egyértelműen megállapítható volt, hogy az étrend csökkentette a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint.

David Jenkins professzor, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott:

„Két legyet ütöttünk egy csapásra – vagy inkább egy diétával. Olyan diétát alkottunk meg, amely a vegán és az alacsony szénhidráttartalmú elemeket egyaránt kombinálta, hogy súlycsökkentő és koleszterinszint-csökkentő előnyeit élvezhessük.”

Nyitókép: Unsplash

(PsyBlog)