Rózsaszín dobozos ital vízcseppekkel, rózsaszín háttéren

Gyakran fordul elő szívmegállás egy ital fogyasztása után

Az egyesült államokbeli Mayo Klinika orvosainak új tanulmánya szerint a szívritmuszavarban szenvedő emberek esetében az életveszélyes szívmegállás és az energiaital-fogyasztás gyakran kéz a kézben jár.

A Heart Rhythms című folyóiratban a héten megjelent tanulmány 144 olyan hirtelen szívmegállás (SCA) túlélőjének orvosi adatait elemezte, akiket a Mayo Heart Rythm Clinic kezeltek, és akiknél ritmuszavarok – a szervezetben lévő elektromos jelek hibás működéséhez kapcsolódó szívritmuszavarok – fordultak elő.

Az orvosok ezeket a feljegyzéseket átfésülve azonosították, hogy mely betegek fogyasztottak energiaitalt a potenciálisan halálos kimenetelű szívesemények bekövetkezése előtt.

Bár viszonylag kis mintájó csoportról van szó, az eredmény nem meglepő. A 144 túlélő közül 7 betegnél – érdekes módon hat nőnél –, akiknél különböző típusú ritmuszavarok jelentkeztek, „megmagyarázhatatlan SCA-t tapasztaltak, amely időbeli összefüggésben állt az energiaital-fogyasztással”.

Hárman közülük arról számoltak be, hogy „rendszeresen” fogyasztanak energiaitalokat, és mind a heten nagyon közel kerültek a halálhoz, akiket újra kellett éleszteni. Ezek a személye a 144 túlélő öt százalékát tették ki – arról nincs információ, hogy hány ember szenved el szívrohamot energiaitalok fogyasztása után anélkül, hogy a kettő között fennálló kapcsolat valaha is kiderülne.

Bár a Mayo orvosai elismerik, hogy egy meglehetősen korlátozott összefüggés-vizsgálatról van szó, úgy vélik, ezek az eredmények elég okot adnak arra, hogy elkezdjenek beszélni az energiaitalok lehetséges veszélyéről az ismert a szívbetegségben szenvedő betegekre.

„Bár a relatív kockázat kicsi, és az energiaital fogyasztása utáni hirtelen halál abszolút kockázata még kisebb, az ismert, hirtelen halálra hajlamosító genetikai szívbetegséggel rendelkező betegeknek mérlegelniük kell az ilyen italok fogyasztásának kockázatait és előnyeit”

– fogalmazott Michael Ackerman, a Mayo genetikai kardiológusa sajtóközleményben.

Számos kutatás arra utal, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás valóban csökkenti bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát egészséges egyéneknél, és a kardiológusok széles körben úgy vélik, hogy a szívritmuszavarban és más szívbetegségekben szenvedő emberek számára elfogadható a koffeines kávé és tea mértékletes fogyasztása, amennyiben nem éreznek érzékenységet.

Az energiaitalok azonban amellett, hogy nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak, hasonlóan nagy mennyiségű cukrot is találni bennük, valamint általában különböző típusú, nem szabályozott stimulánsokat is tartalmaznak.

Ezek az italok, tehát, gyakran mindenki számára ingyenes stimulánsok, és ahogy Ackerman megjegyzi, az energiaital-ipar növekedése „aggodalomra ad okot a koffeinfogyasztás és az ezekben az italokban található további szabályozatlan összetevők lehetséges együttes hatásaival kapcsolatban”.

„Az energiaitalokat nem szabályozza az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, ezért rendkívül fontos annak kutatása, hogy ezek az italok milyen hatással vannak a betegeinkre.”

Több kutatásra van szükség az energiaitalok és a szív egészsége közötti kapcsolatról.

„A kritikusok azt mondhatják ezekre az eredményekre, hogy »ez csak egy véletlenszerű összefüggés«. Nincs egyértelmű és végleges bizonyíték arra, hogy az energiaitalok valóban életveszélyes ritmuszavarokat okoznak, és több adatra van szükség, de vétek lenne, ha nem kongatnánk a vészharangot”

– írta Peter Schwartz, a milánói Center for Cardiac Arrhythmias of Genetic Origin and Laboratory of Cardiovascular Genetics vezetője egy, a kutatást kísérő szerkesztőségi cikkben.

(Futurism)

Nyitókép: Shutterstock