koktel rozsaszin poharban

Hat ital, amivel árthatunk a szívünknek

Sok olyan ital van, amely fogyasztásával hosszú távon akár árthatunk is a szívünk egészségének. Összegyűjtöttük a hat legfontosabbat – igazán meglepő tételek is a listára kerültek!Kávé

coffee with foam


Fotó: Chinh Le Duc/Unsplash

Nem feltétlenül a hagyományos kávéra gondolunk, sokkal inkább az ízesített kávéitalokra. A szirupos-habos frappucino és társai néha olyan sok kalóriát tartalmaznak, hogy egyetlen pohár elfogyasztásával egy egész napnyi kalóriát beviszünk vele. Cukortartalmuk miatt óriási mennyiségű szénhidrát van benne, ráadásul általában magas zsírtartalmú tejjel készítik őket, így az aznapi zsírbevitelt is nagyon megnyomja. Mind a túl sok zsír, mind a túl sok cukor rosszat tesz szívünk egészségének. Az extrák nélküli kávé azonban még akár jót is tehet az egészségünknek.

Turmix

milkshake

Fotó: Eiliv-Sonas Aceron/Unsplash

Az Amerikából beszivárgott óriási, csokival és fagyival turbózott, gyönyörű és étvágygerjesztő milkshake maga a borzalom, már ami az egészségünket illeti. Ahogy a kávéitaloknál írtuk, ezek összetevői is magas zsír- és cukortartalmúak, így nemcsak a szívünknek ártunk vele, ha gyakran szürcsölünk ilyesmit.

Gyümölcslé

orange juice

Fotó: Greg Rosenke/Unsplash

Azt gondolnánk, hogy a gyümölcsök levénél egészségesebb dolgot nem is ihatnánk, hiszen televan vitaminokkal – ez azonban sajnos nincs így. Rengeteg cukrot tartalmaznak még a 100%-os verziók is, rosttartalmuk pedig nagyon alacsony, így nagyon felviszik a vércukorszintünket, és gyakorlatilag üres, tápérték nélküli kalóriákat viszünk be velük. A sok cukor pedig nem barátja a szívünknek.

Zöld smoothie

person holding clear drinking glass with green liquid

Fotó: Alex Lvrs/Unsplash

Itt megint csak a gyümölcsökben lévő rejtett cukortartalom a ludas. Ha belegondolunk, hogy mikor ennénk meg egyszerre két almát, egy banánt, egy körtét és egy narancsot egyszerre, arra jutnánk, hogy soha, pedig az ilyen smoothie-kkal folyékony formában rendszeresen leguríthatunk ennyit. Ezt pedig csak egészségesnek álcázza az az egy marék spenótlevél, amivel zölddé varázsoljuk az italunkat.

Sör

beer

Fotó: Marina Zaharkina/Unsplash

A magas vérnyomásban szenvedőknek egyébként is mérsékelniük kell az alkoholbevitelt, de különösen ügyelniük kell a sörre, ez ugyan amellett, hogy alkoholos, még rengeteg kalóriát is tartalmaz. Nem teljes egységes azonban a tudomány álláspontja ezzel kapcsolatban: egyes kutatások éppen azt bizonyították, hogy a mérsékelt sörfogyasztás segíti a koleszterin kimosódását" a vérből, ezzel csökkentve a lipidek lerakódásának esélyét.

Sportitalok

Gatorade sports bottle on top of gray surface


Fotó: John McArthur/Unsplash

Elvileg felturbóznak bennünket a mindenféle csodaanyagokkal, a gyakorlatban inkább csak cukorral pörgetik a szervezetünket. A sportitalok a szabályok szerint legfeljebb 34 g cukrot tartalmazhatnak, ami kb. nyolc és fél teáskanálnak felel meg. Ezzel szemben a napi javasolt cukorbevitel nőknek hat teáskanálnál, férfiaknak pedig kilenc. A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Sőt, a cukorban dús étrend növelheti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát még akkor is, ha nem vagyunk túlsúlyosak.


Forrás: Vince
Nyitókép: Taylor Simpson/
Unsplash