Pizza és kóla

Ezeket az ételkombinációkat kerüld: szívproblémákhoz vezetnek!

A szívünk az egyik legértékesebb szervünk, mégis a legtöbben elhanyagoljuk a mindennapokban a rossz étkezési szokásainkkal. Ha elkerüljük az alábbi a három ételkombinációt, akkor már sokat tettünk a szívünk egészségéért.


A Brit Szív Alapítvány becslései szerint igen gyakoriak a szívvel és a keringési rendszerrel kapcsolatos problémák.

Az Egyesült Királyságban az összes haláleset 27%-ának - évente 170 000 halálesetnek, azaz naponta 480-nak - ez az oka.

Ráadásul az előrejelzések szerint az elkövetkező években tovább fog romlani a helyzet, részben az egészségtelen életmódnak köszönhetően.

Bár számos olyan szívbetegség kockázati tényező van, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például az életkor, az etnikai hovatartozás és a genetika, van néhány olyan, amelyre lehet ráhatásunk.

„A táplálkozási szokások megváltoztatása az egyik módja annak, hogy kontrollálni tudjuk ezeket a kockázati tényezőket”

– magyarázza Dr. Tom Mwambingu, a Nuffield Health Leeds Hospital kardiológus szakorvosa.

A szívbarát étrend csökkentheti a koleszterinszintet, mérsékelheti a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát. Íme, melyek azok az ételkombinációk, amelyekből érdemes lemondani a szívünk egészségéért.

8 óra körül reggeli: Kávé és croissant

Unsplash



A croissant és egy cukros kávé munkába menet könnyű és gyors reggelinek tűnhet, azonban ennek a kényelemnek ára van.

„Ezek az ételek magas telített zsírtartalmúak, finomított szénhidrátokat tartalmaznak, és tele vannak cukorral”

– mondja Dr. Rosie Godeseth, a Vitality Health igazgatóhelyettese.

Egy kávézóban vásárolt, ízesített Frappuccino például 45,1 g cukrot és 12,2 g telített zsírt tartalmaz. Ha ehhez hozzáadunk még egy croissant-t (4g cukor és 8g telített zsír), máris túllépjük az NHS által ajánlott napi 30g cukor és 20g telített zsír határértékét.

„Ez az étkezés megemeli a rossz koleszterinszintet és a vércukorszintet”

– világosít fel Dr. Godeseth.

13:00 óra körül ebéd: Pizza és szénsavas üdítő

Pizza \u00e9s k\u00f3laShutterstock



A só kedvez az ízlelőbimbóknak, de nem a szívnek.

Az Action On Salt szerint az Egyesült Királyságban egy átlagos ember naponta körülbelül 8,1 g sót fogyaszt, míg az NHS által ajánlott napi maximum 6 g, azaz körülbelül egy teáskanál.

A legmagasabb sótartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott húsok (sonka, szalonna, kolbász), a kenyér és a sajt. Szóval nem biztos, hogy ebédre a pizza lesz a legjobb választás.

„A pepperónis pizzának magas a finomított szénhidrát, a telített zsír és a nátrium tartalma. Rendszeres fogyasztása pedig erősen növeli a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát”

– mondja Dr. Godeseth.

Ráadásul, ha mindezt egy szénsavas itallal öblítjük le, az még több cukrot juttat a szervezetünkbe, és a diétás változatok sem feltétlenül jobbak.

„A szervezet a mesterséges édesítőszerek édes ízére hasonló módon reagálhat, mint a cukoréra, ami potenciálisan visszatörő éhséghez vezethet”

– magyarázza Dr. Finlay.

Este 7 óra körül vacsora: Bor, steak és chips

Unsplash



Talán jól hangzik egy üveg bor, steak és sültkrumpli mellett vacsorázni a párunkkal, azonban jobb, ha ez csak alkalmi élvezet az életünkben.

„A kulcs a mértékletesség”

- mondja Dr. Godeseth.

„A túlzott alkoholfogyasztás összefügg a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel.”

Hasonlóképpen, bár a steak magas fehérje- és vastartalmú, a vörös és feldolgozott húsok növelhetik a szívbetegségek és a bélrák kockázatát. Az NHS azt ajánlja, hogy a napi vörös és feldolgozott hús fogyasztása 70 gramm legyen.

Nyitókép: Shutterstock

(The Sun)