
Ezeket az ételkombinációkat kerüld: szívproblémákhoz vezetnek!
A szívünk az egyik legértékesebb szervünk, mégis a legtöbben elhanyagoljuk a mindennapokban a rossz étkezési szokásainkkal. Ha elkerüljük az alábbi a három ételkombinációt, akkor már sokat tettünk a szívünk egészségéért.
A Brit Szív Alapítvány becslései szerint igen gyakoriak a szívvel és a keringési rendszerrel kapcsolatos problémák.
Az Egyesült Királyságban az összes haláleset 27%-ának - évente 170 000 halálesetnek, azaz naponta 480-nak - ez az oka.
Ráadásul az előrejelzések szerint az elkövetkező években tovább fog romlani a helyzet, részben az egészségtelen életmódnak köszönhetően.
Bár számos olyan szívbetegség kockázati tényező van, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például az életkor, az etnikai hovatartozás és a genetika, van néhány olyan, amelyre lehet ráhatásunk.
„A táplálkozási szokások megváltoztatása az egyik módja annak, hogy kontrollálni tudjuk ezeket a kockázati tényezőket”
– magyarázza Dr. Tom Mwambingu, a Nuffield Health Leeds Hospital kardiológus szakorvosa.
A szívbarát étrend csökkentheti a koleszterinszintet, mérsékelheti a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát. Íme, melyek azok az ételkombinációk, amelyekből érdemes lemondani a szívünk egészségéért.
8 óra körül reggeli: Kávé és croissant
A croissant és egy cukros kávé munkába menet könnyű és gyors reggelinek tűnhet, azonban ennek a kényelemnek ára van.
„Ezek az ételek magas telített zsírtartalmúak, finomított szénhidrátokat tartalmaznak, és tele vannak cukorral”
– mondja Dr. Rosie Godeseth, a Vitality Health igazgatóhelyettese.
Egy kávézóban vásárolt, ízesített Frappuccino például 45,1 g cukrot és 12,2 g telített zsírt tartalmaz. Ha ehhez hozzáadunk még egy croissant-t (4g cukor és 8g telített zsír), máris túllépjük az NHS által ajánlott napi 30g cukor és 20g telített zsír határértékét.
„Ez az étkezés megemeli a rossz koleszterinszintet és a vércukorszintet”
– világosít fel Dr. Godeseth.
13:00 óra körül ebéd: Pizza és szénsavas üdítő
A só kedvez az ízlelőbimbóknak, de nem a szívnek.
Az Action On Salt szerint az Egyesült Királyságban egy átlagos ember naponta körülbelül 8,1 g sót fogyaszt, míg az NHS által ajánlott napi maximum 6 g, azaz körülbelül egy teáskanál.
A legmagasabb sótartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott húsok (sonka, szalonna, kolbász), a kenyér és a sajt. Szóval nem biztos, hogy ebédre a pizza lesz a legjobb választás.
„A pepperónis pizzának magas a finomított szénhidrát, a telített zsír és a nátrium tartalma. Rendszeres fogyasztása pedig erősen növeli a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát”
– mondja Dr. Godeseth.
Ráadásul, ha mindezt egy szénsavas itallal öblítjük le, az még több cukrot juttat a szervezetünkbe, és a diétás változatok sem feltétlenül jobbak.
„A szervezet a mesterséges édesítőszerek édes ízére hasonló módon reagálhat, mint a cukoréra, ami potenciálisan visszatörő éhséghez vezethet”
– magyarázza Dr. Finlay.
Este 7 óra körül vacsora: Bor, steak és chips
Talán jól hangzik egy üveg bor, steak és sültkrumpli mellett vacsorázni a párunkkal, azonban jobb, ha ez csak alkalmi élvezet az életünkben.
„A kulcs a mértékletesség”
- mondja Dr. Godeseth.
„A túlzott alkoholfogyasztás összefügg a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel.”
Hasonlóképpen, bár a steak magas fehérje- és vastartalmú, a vörös és feldolgozott húsok növelhetik a szívbetegségek és a bélrák kockázatát. Az NHS azt ajánlja, hogy a napi vörös és feldolgozott hús fogyasztása 70 gramm legyen.
Nyitókép: Shutterstock
(The Sun)