egy nő ül a földön és fogja a fejét

Egy tanulmány megmutatta, hogyan lehet kezelni a szociális fóbiát

A legtöbben azt gondolják, hogy a szociális félelmeken úgy lehet legjobban segíteni, hogyha kerülik a stresszes helyzeteket, és kevesebbet járnak nagy tömegekbe. Új kutatások azonban kimutatták, hogy ezzel még rosszabb is lehet az állapotuk, és ennek pont az ellenkezőjét kell tenni.


A Dél-Floridai Egyetem kutatása során 87 emberből álló csoportot vizsgáltak. Közülük 42-en szociális zavarral voltak diagnosztizálva, vagy annak tüneteit produkálták. Két héten át folyt a kísérlet, ez idő alatt az alanyokat telefonokon keresztül figyelték, pontosabban azt, hogy milyen a hangulatuk és a szociális környezetük.

Az eredmények azt bizonyították, hogy a szociális zavarral rendelkezők sokkal jobban érezték magukat társaságban, mint egyedül. A kutatók pont erre az eredményre számítottak, ugyanis ezek az emberek nem nélkülözik a társasági élet iránti igényt, csupán jobban tartanak tőle.

Ha mélyebben belegondolunk abba, hogy miben nyilvánul meg a szociális fóbia, akkor nem is olyan meglepőek az eredmények. A buli előtti készülődés során sokkal több forgatókönyv játszódik le a fejünkben, ezáltal idegesek leszünk (Kivel fogok találkozni? Mit csinálok majd?). A helyszínen többnyire el szoktak múlni ezek az érzések, ezáltal sokkal jobban lehet élvezni a pillanatot. Így történt ez a kutatási szituációban is: a vizsgált alanyok bizonyos idő után egy kicsit elengedték magukat és szórakoztak a maguk módján.

bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g

Fotó: Unsplash/Toa Heftiba

Később a kutatók egy olyan eredményt is kiszűrtek, hogy a társasági zavarral rendelkező emberek kifejezetten jobban érzik magukat, hogyha párjukkal, családjukkal vagy közeli barátaikkal töltenek időt, mintha idegenekkel. Az i-D írásából kiderült, hogy másokkal is képesek jól érezni magukat, a saját körükön belül viszont sokkal nyitottabbak szoktak lenni.