Patrizia Gucci még őrültebb a való életben, mint a filmvásznon

lady gaga mint patrizia reggiani

Fotó: Facebook

Az év legjobban várt filmes dobása alighanem A Gucci-ház. A főszerepben Lady Gaga egy olyan nőt alakít, aki a való életben még őrültebb, mint a vásznon. Portré a nőről, aki képes volt meggyilkolni a divatház örökösét, és jelenleg szabadlábon éli világát.

A Gucci-ház a 20. század egyik legnagyobb divatfamíliájának hírhedt szégyenfoltját mutatja be. A sztori és a megjelenített karakterek annyira kínosak, hogy Ridley Scott filmjét a Gucci-család nyilatkozatban ítélte el: „a család több tagját bűnözőként mutatták be, illetve olyan emberekként, akik tudatlanok és érzéketlenek az őket körülvevő világ dolgaira” – írták közleményükben.

De ki is valójában az életrajzi-bűnügyi film központi szereplője, Patrizia Reggiani, aki a Gucci-ház örökösének előbb felesége, majd gyilkosa lett – jó alapot adva egy filmes feldolgozáshoz?

Szaftos családi viszályok

Fotó: Instagram/patriziareggianiguccifanpage

Rodolfo Gucci az első pillanattól kezdve ellenezte fia és Patrizia kapcsolatát. A 22 éves Maurizio Olaszország egyik legjobb partijának számított, és apjához különösen közel állt, hiszen felesége halála óta egyedül nevelte. Patrizia ezzel szemben gátlástalan törtető hírében állt, aki partiról partira szerezte hódolóit. Amikor a magas és esetlen Maurizio és az apró, határozott Patrizia összejött, kapcsolatuk felforgatta a Gucci-család életét.

Rodolfo meg volt arról győződve, hogy csak a pénzéért legyeskedik Patrizia Maurizio körül, s látva fia elszántságát, kitagadta az örökségéből. Rodolfo még Milánó bíborosánál is próbálkozott, hogy megakadályozza házasságukat, sikertelenül: az ifjú pár 1972-ben egybekelt. Ezután apa és fia évekig nem beszélt egymással.

Maurizio apósa fuvaros cégében vállalt munkát, de Patrizia megfogadta, hogy egyszer még visszatérnek a Guccik fényűző birodalmába. Rodolfo testvére, Aldo tette számukra ezt lehetővé, aki New Yorkba hívta őket, mellyel az utódló unokatestvérek között világra szóló viszályt keltett. A People magazin is foglalkozott a családi perpatvarral, egy 1982-es lapszám „Több mint Dallas. A csillogó felszín mögött családi viszályok rengetik a Gucci-házat” szalagcímmel jelent meg.

Lady Gaga egy úrihölgyet formál az igazi Patrizia Reggianihez képest

Miután apja 1983-ban elhunyt, a cégben vezető szerephez jutott Maurizio. Ekkor már világos volt számára is, hogy a Gucci divatház túlterjeszkedett, fénye megkopott. Patrizia visszaemlékezése alapján Maurizio belevetette magát a cég ügyeibe, a nyomás azonban a kapcsolatuk rovására ment. Maurizio egyre szótlanabb, passzívabb lett, eltávolodtak egymástól, mígnem a férfi 1985-ben összepakolta a bőröndjét, hogy Firenzébe utazzon pár napra. Egy közös baráttól tudta meg az asszony, hogy elhagyták, négy és kilenc éves lányával együtt.

Patrizia sokáig reménykedett benne, hogy visszaszerezheti a férjét, de Maurizio most először érezte magát igazán szabadnak apja, majd felesége nyomásától függetlenül. Patrizia mély depresszióba zuhant, kényszeressé vált. Mindent feljegyzett Maurizióval kapcsolatban: mikor és miről telefonáltak, vagy mikor vitte el a lányokat moziba. A gyilkosság gondolata is elkezdte foglalkoztatni, amelyet megosztott házvezetőnőjével és védőügyvédjével.

Maurizio tisztában volt Patrizia féktelen haragjával. Amikor agydaganata eltávolítása után meg akarta látogatni, Patrizia kazettán üzent neki: „Nem fogok hagyni neked egy percnyi nyugalmat sem… Egy fájdalmas tartozék vagy, amit mi mind el szeretnénk felejteni.” Naplójába ekkor ezt jegyezte fel: „A vérbosszú nemcsak a leigázottak, az angyalok sajátja is. Állj bosszút, hiszen igazad van.”

Ami jár, az jár: luxuslakások, börtön, eltiltás

Fotó: Instagram/patriziareggianiguccifanpage

Maurizio cégvezetése nem volt egy sikersztori, tevékenysége nyomán a ház végleg befektetők kezébe került. Patrizia úgy érezte, minden amiért exe mellett küzdött, elveszett, ráadásul Maurizio el akarta venni barátnőjét, ami megfelezte volna Patrizia tartásdíját. Bérgyilkost fogadott, aki 1995 március 27-én lelőtte Maurizio Guccit milánói irodája előtt, majd elmenekült.

Patrizia ekkor már annyira nem adott a látszatra sem, hogy a gyilkosság után pár órával, kikergette Maurizio barátnőjét és kisfiát a férfi lakásából, mondván az az ingatlan neki jár. Gyanús viselkedése és számos tanú ellenére a nyomozás mégis 1997-ig eredménytelen volt. Akkor jelentkezett egy férfi a rendőrségnél, hogy egy milánói hotel portása elhencegte neki, hogyan szervezték meg Patrizia legjobb barátnőjével a Gucci-merényletet. Néhány héten belül összegyűltek a bizonyítékok, hogy letartóztassák Patriziát, köztük a legfontosabb: a nő naplói. A rendőrfőkapitány így nyilatkozott az elfogásról: „olyan nőnek láttam, aki üres, és csak a külsőségek alapján határozza meg magát, egy nő, aki azt hiszi, hogy pénzzel bármit megvehet”.

Patrizia még ekkor is azt hangoztatta, hogy mekkora sérelem érte, mert nem kapta meg a jussát a váláskor: lakásokat és öt számjegyű készpénzt havonta – mindezt úgy, hogy luxus lakása volt Milánóban, San Marinóban és New York-ban… Tettéért 29 évet kapott, de jó magaviseletért 67 évesen, 2016-ban szabadulhatott. Patrizia szabadulása után is azzal kérkedett, hogy „minden lírát megért”, hogy felfogadott valakit férje meggyilkolására.

Fotó: Instagram/patriziareggianiguccifanpage

Szabadulása óta időről időre nyilatkozik, cikkeznek arról, hogy egy papagájjal a vállán sétálgatott az utcán, vagy hogy panaszkodik, hogy Gucciként be kell érnie a Zarával. Merthogy még mindig Guccinak érzi magát („a leginkább Gucci mind közül”), akkor is, ha a ma már felnőtt lányai is elhatárolódnak tőle, és unokáival sem tarthatja a kapcsolatot.

"Jobb egy Rolls-Royce-ban sírni, mint egy biciklin boldognak lenni"

www.instagram.com

Login • Instagram


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép: Facebook