egy pár veszekszik

10 jel, amiről felismered, ha egy igazi szociopatával van dolgod

Felmerült már benned, hogy valaki, akit megismertél, szociopata jellemzőkkel bír? Sokszor nem is olyan könnyű ezt megállapítani, de hoztunk egy listát, ami segíthet.


Először is: kire mondhatjuk, hogy szociopata? A szociopata kifejezés az antiszociális személyiségzavar (ASPD) súlyos formájával rendelkező személyek leírására szolgál. Ők azok, akiknek nincs teljesen működőképes lelkiismeretük, és hajlamosak manipulatívak, kizsákmányolóak vagy akár bántalmazóak lenni másokkal szemben. További jellemzőik közé tartozik a felszínes báj, az impulzivitás, a gyenge érzelmi kontroll, valamint az illegális, erkölcstelen vagy erőszakos viselkedésre való hajlam. Egyesek nárcisztikus vonásokat is mutathatnak, ilyenkor különösen manipulatívak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a szociopaták jelei nem mindig nyilvánvalóak, különösen azért, mert egyesek nagyon ügyesek abban, hogy megtévesszenek, elbűvöljenek és manipuláljanak másokat, hogy elérjék, amit akarnak. Mi azért megpróbálunk az alábbi listával adni egy támpontot, hogy kiszúrd a figyelmeztető jeleket.

1. Hatalom- és dominanciaéhség

A szociopaták általában hatalmi pozíciókban találhatók, és ez nem véletlen. Hajlamosak hataloméhesek lenni, és sok időt és energiát fordíthatnak olyan pozíciók megszerzésére, ahol irányíthatnak. Ha egyszer hatalmat szereznek, általában vissza is élnek vele.

2. Fondorlatos vagy megtévesztő tendenciák

A szociopaták másik gyakori jellemzője a fondorlatos, megtévesztő hajlam. A hazugság, a tények eltúlzása vagy elferdítése, az igazság félremagyarázása mind jellemző rájuk. Amikor hazugságon kapják őket, tagadással, vetítéssel próbálnak kibújni a felelősségre vonás alól.

3. Könyörtelenség a céljaik elérésében

A szociopata emberek könyörtelenül törekednek arra, hogy elérjék, amit akarnak. Mivel nem tartják vissza őket a normális fenntartások, az erkölcsi és etikai elvek vagy a másokkal való törődés, nincs sok olyan határ, amelyet ne lépnének át egy cél elérése érdekében.

4. Ingerültség

Egy szociopata csak korlátozottan fér hozzá az érzelmi skálához, de a harag az egyik legkönnyebben hozzáférhető érzelem számukra, így gyakran meg is jelenik a kapcsolataikban, a munkájukban és a mindennapi életükben. Könnyen feldühödhetnek, és ilyenkor hajlamosak agresszióra vagy kirohanásokra.

egy veszeked\u0151 p\u00e1r, a n\u0151 a tenyer\u00e9be temeti az arc\u00e1t

Fotó: Shutterstock

5. Felelőtlen döntéshozatal

A szociopaták egyik legfőbb jele, hogy egész életükben meggondolatlan, felelőtlen és impulzív döntéshozatali mintát követnek. Más emberekkel ellentétben ők nem is „tanulnak" a hibáikból, hanem újra és újra elkövetik azokat.

6. Felületes báj és meggyőzőerő

A szociopaták bájos, ravasz és rendkívül meggyőző emberek lehetnek, akik könnyen elérik, hogy az emberek kedveljék őket. Ezek a tulajdonságok felszínes természetűek, és hajlamosak lekopni, minél gyakrabban kerülsz kapcsolatba velük. Például ha elkezdesz randizni egy szociopatával, hamar kibújik a szög a zsákból.

7. Szociális deviancia

A szociopaták kevéssé veszik figyelembe a társadalmi normákat vagy erkölcsi kódexeket. Gyakran megsértik a társadalom ki nem mondott szabályait, amelyeket a legtöbb ember követ.

8. Olcsó izgalomkereső tendenciák

Sok szociopata tüneteket mutató ember keresi az olcsó izgalmakat, még akkor is, ha ezzel veszélybe sodorja magát vagy másokat. Ezek közé tartozhat a túlzott drog- vagy alkoholfogyasztás, a szex, az ételek, a drága bevásárlások vagy kaszinós kiruccanások. Az izgalmak keresését általában a pillanatnyi impulzusok vezérlik, és összefügghet azzal a hajlamukkal is, hogy könnyen unatkoznak.

9. Opportunizmus

Az opportunisták olyan emberek, akik megtalálják a módját annak, hogy a helyzeteket (beleértve a nehézségeket is) előnyökre fordítsák, a szociopaták viszont saját előnyükre keresik vagy teremtik meg az emberek nehézségeit.

10. Érzelmi távolságtartás

Gyakran hűvös, érzéketlen viselkedést tanúsíthatnak. Amikor mások kiborulnak, a szociopata szokatlanul nyugodt lehet. Előfordul, hogy amikor valaki bűntudatot vagy szomorúságot érez, ők tökéletesen elégedettnek és boldognak tűnnek. Ezek az abnormális érzelmi reakciók gyakran annak a jelei, hogy a személyben valamilyen „hiányzó" érzelmi huzalozás van.

Forrás: Choosing Therapy

Nyitókép: Shutterstock