Két ember megöleli egymást

Így tudsz legjobban támogatni valakit a stresszes és szomorú​ helyzetekben

Amikor valaki lehangolt vagy szomorú, akkor a jóindulatú, de rosszul megfogalmazott támogató mondatok ronthatnak a helyzeten. Mit érdemes mondani egy stresszes embernek? Alábbi cikkünkben egy, a témával foglalkozó kutatás eredményeit boncolgatjuk.


A kutatás adatgyűjtési időszakában a szakértők 478 házasságban élő felnőttet toboroztak, akiknek a tesztek előtt komoly veszekedéseik voltak. A pároknak egymással szembeültetve kellett egy hatpontos, potenciálisan támogató üzenetekből álló sorozatot elmondaniuk, a kutatók pedig azt követték figyelemmel, hogy ezek milyen reakciót váltanak ki.

Mint kiderült, a fájó érzések jogosultságának elismerése volt a legjobb módszer a megnyugtatásra és a stressz csökkentésére. Ha például azt fejezzük ki, hogy megértjük, miért ideges a beszélgetőpartnerünk, akkor minimalizálni tudjuk a rossz érzéseit . Ennek az is lehet az oka, hogy az adott illető kevésbé érzi magát egyedül a problémáival.

Ezzel szemben az olyan válaszok, melyek lényegében semmibe veszik az érzéseket — például „csak ne gondolj rá” vagy „gondolj valami másra” —, csak hátráltatják a megnyugvást, sőt, még több problémát idézhetnek elő.

A tanulmány első számú szerzője, Ms Xi Tian így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Az egyik ajánlás az, hogy az emberek kerüljék az olyan nyelvezetet, amely kontrollt közvetít, vagy olyan érveket használ, amelyeknek nincs megalapozott indoklása.

Például ahelyett, hogy megmondanánk egy szorongó személynek, hogy mit érezzen, például "ne vedd olyan nehezen" vagy "ne gondolj rá", inkább arra bátoríthatnánk, hogy beszéljen a gondolatairól vagy érzéseiről, hogy az illető maga vonhassa le a következtetéseket arra vonatkozóan, hogyan változtasson az érzésein vagy a viselkedésén.”
K\u00e9t ember meg\u00f6leli egym\u00e1st

Fotó: Unsplash/Andrew Neel

Mindemellett azt is megállapították, hogy a személyközpontú válaszok valóban jobb kedvre derítették az embereket — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

Korábban már mi is foglalkoztunk hasonló témával, pontosabban azzal, hogy mit szabad mondani egy gyászolónak a fájdalma enyhítése érdekében. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.