Egy ember a pénzét számolja

Hogyan takarékoskodhatsz a pénzeddel a decemberi túlköltekezés után?​

A decemberi ünnepi szezon után sokaknak problémát jelenthet, hogy január végére ne mínuszba jöjjenek ki anyagilag. Hogyan lehet takarékoskodni hó végéig egyszerűbben? Alábbi cikkünkben pénzügyi tanácsadók tippjeit áruljuk el.


Tervezés

Talán ez a legegyértelműbb, de mindent összegezve talán a leglogikusabb ötlet a témával kapcsolatban. Miután a december ajándékvásárlással és programok sokaságával telt, talán épp itt az ideje összegezni az anyagiakat és megnézni, mennyi pénzből lehet gazdálkodni a következő fizetésig. A számolások és a rendszerezés után már könnyebben átlátható, hogy hol lehet spórolni.

Komoly elhatározások

Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nagyon sok ember jobban meg van szorulva anyagilag, így egy komolyabban oda kell figyelni a költekezésekre. Egy felmérés során 2 ezer embert kérdeztek meg a következő évi pénzügyi elhatározásairól. A résztvevők 27 százaléka akar többet megtakarítani 2023-ban, valamint az emberek 15 százaléka mondta azt, hogy szigorúbb költségvetést kíván felállítani az új évben.

Költekezésmentes napok

Első hallásra nehéznek tűnhet egy forintot sem költeni egy teljes napig, viszont a mai világban már egyáltalán nem lehetetlen. Az otthoni munkavégzés, valamint a rendelések helyetti főzőcskézés máris egy vagyont takaríthat meg, hiszen a felesleges pénzkidobások elkerülhetők általuk. Érdemes ezeken a napokon a bulik helyett az otthoni pihenést választani, ezzel pedig az italok és a belépőjegyek ára is megmarad.

Használt holmik eladása

Egy bef\u0151ttes\u00fcvegb\u0151l kiborult az apr\u00f3p\u00e9nz

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Amennyiben vannak olyan holmik a szekrényedben, melyeket már nem használsz, vagy esetleg újat szeretnél venni helyettük, akkor online oldalakon könnyedén túl lehet adni rajtuk. Ezáltal te is megszabadulhatsz a porosodó tárgyaktól vagy ruhadaraboktól, valaki más pedig boldogan használhatja őket. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal ki lehet tolni a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Megfontolt élelmiszer-vásárlás

Végezetül pedig vásárlások során nem kell mindig a legdrágább termékeket választani, hiszen sokszor az olcsóbb verziók is ugyanolyan ízletesek. Nem kell szégyenkezni az olcsóbb választások miatt, hiszen rengeteg pénz megtakaríthatsz általuk, a belőlük készült ételek pedig ugyanolyan finomak lesznek.

Nyitókép: Unsplash/Alexander Grey

Forrás: Independent