Számítógép monitorját tisztító, gumikesztyűs női kéz

7 pont, amiről mi is megfeledkezünk az otthoni takarítás során

Egy otthon teljesen makulátlan állapotban tartása mindig, lehetetlen, de rengeteg módja van a por és a baktériumok felhalmozódásának minimalizálására – feltéve, ha alaposak vagyunk. Egyes helyeket még egy bevált takarítási rutin esetén is könnyű figyelmen kívül hagyni, például az alábbi hét pontot, melyekről valószínűleg mi is elfeledkezünk a takarítás során.


1. Mennyezetek és díszlécek


A plafonon és a díszléceken megannyi por, szennyeződés és pókháló ül meg. Szerencsére ennek elvégzése minimális erőfeszítést igényel, különösen, ha HEPA-szűrővel és/vagy porfelszívóval ellátott porszívónk van.

2. Ajtók és szekrények teteje

Sokan feledkezünk meg az ajtók és a szekrények tetejéről a takarítás során, pedig mindkettőn jelentős mennyiségű por vagy szennyeződés halmozódhat fel. A porszívó porkeféjét is használhatjuk ezek letakarításához, bár ha a tisztítandó felületek a konyhában vannak, akkor valószínűleg zsírtalanító spray-vel és puha ruhával érdemes dolgoznunk.

3. Szellőzőnyílások

Ha van légkondicionálónk, de nem működik túl jól, annak egyik oka lehet, hogy a szellőzőnyílások tele vannak szennyeződéssel, porral és törmelékkel. Ezeknek a tisztítása sem bonyolult, szerencsére. Miután kikapcsoltuk a légkondicionálót, vegyük le a szellőzők fedeleit, és töröljük le őket egy nedves mikroszálas ruhával.

Érdemes ezután alaposan átsúrolni, meleg, szappanos vízbe mártva a törlőkendőt. Miután megszáradt, a porszívó kis, réstisztító fejével távolítsuk el a látható port, mielőtt a kefés tartozékkal mennénk át benne.

4. Ajtókilincsek és villanykapcsolók

A napjában ezerszer megérintett ajtókilincsek és villanykapcsolók hemzsegnek a baktériumoktól és vírusoktól, mégis sokan megfeledkeznek róluk takarítás közben, ami a baktériumok terjedéséhez vezet a lakásban és azon kívül is.

Érdemes néhány naponta megtisztítani ezeket a felületeket egy egyszerű fertőtlenítő kendővel vagy egy nedves rongyra fújt tisztítószerrel.

5. Falak és szegélylécek

A falakon, különösen a texturált tapétákon, ugyanúgy felhalmozódhat a por és a piszok, mint bármi máson, ami leginkább a légúti problémákra vagy allergiára hajlamosak számára jelent problémát.

A falakról a port úgy távolíthatjuk egy kefés fejű porszívóval, felülről lefelé haladva távolítsuk el, majd nedves ruhával töröljük le a szegélyléceket. Ez különösen fontos azokban a helyiségekben, ahol sok a páratartalom, például a konyhában és a fürdőszobában.

6. Bútorok/készülékek alatt

Fontos, hogy két-három hetente porszívózzunk ezeken a területeken a felesleges felhalmozódás elkerülése érdekében. Ne felejtsük el magát a bútort is megfordítani – legyen az szék vagy ágykeret –, hogy lássa, milyen por tapad rá, és azt is töröljük fel.

Ha gyakran elfelejtjük megtisztítani ezeket a területeket, érdemes megfontolni egy robotporszívó beszerzését, amelyet beprogramozhat úgy, hogy automatikusan, a számunkra megfelelő időpontban tisztítsa meg ezeket a területeket.

 7. A kanapé párnái alatt

Itt is nagy mennyiségű kosz, por, törmelék, állatszőr és ételmorzsa halmozódhat fel. Érdemes hetente egyszer kiporszívózni a párnákat is, és körülbelül hathavonta érdemes mélytisztítani őket.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Shutterstock