Nappali belső bútorokkal, növényekkel és párásítóval

Te sem tisztítod ezt az eszközt az otthonodban? Pedig fontos lenne

Sokan talán nem is gondolnak arra, hogy a párásító készüléket fontos lenne tisztítani, főleg, hogy azt leginkább az allergia, az asztma, a megfázás és az influenza miatt használják.

A párásítók jótékony hatással lehetnek az egészségre, különösen akkor, ha betegek vagy allergiásak vagyunk, esetleg szárazsággal küzdünk otthon. Ha azonban nem tartjuk őket rendszeresen karban, ezek az eszközök akár több kárt okozhatnak, mint hasznot, a bennük megtelepedő porok miatt.

A párásítók nedvességet bocsátanak a levegőbe, ezzel lehetségesen segítve az allergián, az asztmán, valamint a megfázás és az influenza tünetein. Enyhíthetik az orrszárazságot, a száraz köhögést és még a száraz bőrre vagy ekcémára is jótékony hatással vannak.

Egy lakás ideális páratartalma 30-50% között van. Ezt a levegő nedvességtartalmát mérő higrométerrel könnyen ellenőrizhetjük.

Ha nem tisztítjuk (rendszeresen a párásítót, számos baktérium és penész gyűlhet fel benne, és minél többet hagyjuk őket növekedni, annál gyorsabban szaporodnak.

Ha a párásító baktériumokkal vagy penészgombával teli levegőt bocsát ki, az influenzaszerű tüneteket és tüdőbetegségeket okozhat. A levegőben lévő penészspórák belélegzése allergiát és asztmát válthat ki.

Ritka esetekben farmer-tüdőhöz (Túlérzékenységi [allergiás] tüdőgyulladás szerves portól) vagy túlérzékenységi pneumonitishez, a tüdő gyulladását okozó immunrendszeri rendellenességhez vezethet. Ez és más súlyos egészségügyi következmények leginkább akkor fordulhatnak elő, ha valaki legyengült immunrendszerű.

Sokkal többet tudunk meg arról, hogy a penész és a baktériumok hogyan zavarhatják meg a bél mikrobiomját, és hogyan okozhatnak olyan dolgokat, mint a gyulladás, ami agyi ködhöz és krónikus fáradtság szindrómához vezethet. Az immunrendszerünk is meggyengülhet attól, hogy túl sok penésznek vagy baktériumnak vagyunk kitéve, ami miatt gyakrabban megbetegedhetünk.

A párásító tisztítása és fertőtlenítése

Az alábbi, szakértők által támogatott tippek segítenek megelőzni a penész és a baktériumok elszaporodását a párásítóban:

  • Ideális esetben hetente kétszer (legalább hetente egyszer) tisztítsuk meg a párásítót
  • Fehérítőszer helyett használjunk desztillált fehér ecetet: Az ecet hatékony fertőtlenítőszer. Érdemes az ecet és a víz 1:1 arányát használni. Bár a fehérítő régebben az egyik legnépszerűbb tisztítószer volt, nem olyan hatékony a penész eltávolításában, mint az ecet. A fehérítő látszólag tünteti csak el a penészt, mert világosabbá teszi a színét, de valójában nem öli meg vagy távolítja el azt. Hagyjuk az ecetes-vizes oldatot a párásítóban körülbelül 20 percig állni (csak a tisztítható részeket áztassuk be). Soha ne futtassuk át az ecetet a gépen a lakásban, mert az ecetet juttathat a levegőbe, és nem kívánt kitettséghez vezethet.
  • Használjunk mikroszálas törülközőt frottírkendő vagy papírtörlő helyett a párásító súrolására és szárítására: A mikroszálas sokkal hatékonyabb a nagyon apró részecskék, például a penész vagy a baktériumok eltávolításában. Ha a penészt súroljuk le, használat után dobjuk ki a törülközőt.
  • Ha a párásítónak szűrővel rendelkezik, szükség szerint cseréljük azt. Ha ezt nem tesszük meg, a párásítóban még nagyobb valószínűséggel nőhet meg a penész, így por és törmelék is kerülhet a levegőbe, ami betegséghez vagy allergiához vezethet. Ráadásul ha a szűrő eltömődik, a párásító nem tud annyi nedvességet juttatni a levegőbe.

Még nem is tűnik piszkosnak, ez nem jelenti azt, hogy nincs a párásítóban penész vagy baktérium. A penész ... 25-50-szer kisebb, mint ami emberi szemmel látható, a baktériumok pedig még a penésznél is kisebbek. Ha penészt látunk a párásítóban, az azt jelenti, hogy már megtelepedett, és már több százezer, ha nem millió van belőle jelen.

Ez különböző színű lehet, például zöld, rózsaszín, fehér, szürke, kék, piros, fekete, barna vagy ezek kombinációja. Állaguk lehet porszerű, bársonyos, bolyhos vagy nyálkás.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock