Nagy hibát követsz el, ha ezeket az ételeket tapadásmentes serpenyőben készíted
szeptember 13., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Nagy hibát követsz el, ha ezeket az ételeket tapadásmentes serpenyőben készíted

A tapadásmentes serpenyők konyhai alapdarabnak számítana – nem véletlenül: könnyen tisztíthatók, és tökéletesek a finom, ragadós ételekhez – mint a tojás vagy a palacsinta. Ráadásul általában olcsóbbak, mint más edények, így kezdő házi szakácsok és tapasztalt séfek kedvencei egyaránt. De a tapadásmentes serpenyőknek is vannak korlátai. Egyes bevonatok tartalmazhatnak úgynevezett „örökös vegyületeket” (PFAS), bár a kutatások szerint megfelelő használat mellett csak minimális mennyiség kerül az ételbe. Emellett a tapadásmentes edények kevésbé tartósak, így sokan megkérdőjelezik értéküket hosszú távon. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a serpenyőből, a séfek azt tanácsolják, hogy az alábbi konyhai műveleteket kerüljük bennük.

1. Szószok készítése

Tapadásmentes serpenyőben ne készítsünk hosszú ideig főzött szószokat. A tapadásmentes bevonat nem osztja el egyenletesen a hőt, így nem alakul ki a mély, karamellizált íz (fond), ami elengedhetetlen a szószoknál. Hosszú főzés esetén nőhet a vegyületek átszivárgásának kockázata is.

2. Magas savtartalmú ételek

A paradicsom, vörösbor vagy citrus nem ideális tapadásmentes edényekhez. A sav hosszú távon károsíthatja a bevonatot, ezért ilyen recepteknél inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényeket használjunk.

3. Magas hőmérsékletű főzés

A tapadásmentes serpenyő nem bírja a magas hőt (kb. 250 °C felett). Hosszú, magas hőmérsékletű sütéskor a bevonat lepattoghat vagy megkarcolódhat. Ilyenkor érdemes rozsdamentes acél serpenyőre váltani.

Nagy hibát követsz el, ha ezeket az ételeket tapadásmentes serpenyőben készíted
Fotó: Syda Productions/Shutterstock
4. Grillezés

A tapadásmentes serpenyő soha ne menjen sütő grillrács alá. A közvetlen, intenzív hő deformálja az edényt és tönkreteszi a bevonatot. Ilyenkor inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél tálcát használjunk.

5. Ételek tárolása

A savas ételek idővel károsítják a bevonatot, és megnő a vegyületek átszivárgásának kockázata, így soha ne hagyjuk az elkészült ételeket a serpenyőben.

6. Tapadásmentes főzőspray használata

A tapadásmentes spray-k lecitin tartalmuk miatt ragacsos réteget hagyhatnak a serpenyőn, ami hosszú távon csökkenti hatékonyságát és nehezebb tisztítani.

(EatingWell)

Nyitókép: siamionau pavel/Shutterstock