Vegán fehérjeforrások (bab, lencse, dió, brokkoli spenót és magvak)

E tápanyag választékos fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Az étkezési rutin felrázása egészségesebb lehet, mint gondolnánk.

A magas vérnyomás sokak számára jelent gondot – az amerikai Járványügyi Központ (Centers for Disease Control, CDC) szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 47%-a magas vérnyomásban szenved vagy gyógyszert szed magas vérnyomásra. Azonban csak minden negyedik magas vérnyomásban szenvedő felnőtt közül egynek van kontroll alatt tartva az állapota.

A tartósan magas vérnyomás idővel károsíthatja az artériákat és növelheti a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos, hogy mindent megtegyenünk a kockázat csökkentése érdekében. Bizonyos egészséges táplálkozási minták, mint például a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) segíthetnek az egészséges vérnyomást támogató holisztikus étkezési terv kialakításában, de az olyan jótékony hatású élelmiszerek, mint a görögdinnye, a hüvelyesek és a burgonya beépítése is segíthet.

Egy új kutatás azt mutatja, hogy az elfogyasztott fehérjeforrások választékának bővítése is nagyban hozzájárulhat a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez, írja az EatingWell.

A Hypertension című szaklapban megjelent tanulmány több mint 12 000 kínai felnőtt adatait elemezte, akik 1997 és 2015 között részt vettek a kínai egészségügyi és táplálkozási felmérésben. Minden alany legalább kétszer vett részt a felmérésben, és a kutatók az első válaszukat kiindulási értékként, az utolsó válaszukat pedig utólagos mérésként használták az összehasonlításhoz. Általában körülbelül hat év telt el a felhasznált válaszok között.

A felmérésekben a résztvevők részletezték, hogy mit ettek az elmúlt három napban, benyújtottak egy háztartási élelmiszerleltárt, és megosztottak más egészségügyi információkat. A résztvevők fehérjebevitel alapján történő válogatásához a kutatók összeállítottak egy nyolc lehetséges fehérjeforrást tartalmazó listát, beleértve a teljes kiőrlésű gabonákat, a finomított gabonákat, a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsokat, a baromfit, a halat, a tojást és a hüvelyeseket. Minden résztvevő egytől nyolcig terjedő pontszámot kapott az alapján, hogy a három nap alatt hány különböző fehérjeforrást fogyasztott.

Amikor a kutatók ezeket a pontszámokat az újonnan kialakuló magas vérnyomással kapcsolatos adatokkal együtt értékelték, azt találták, hogy azoknál, akik négy vagy többféle fehérjét fogyasztottak a hét folyamán, 66%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint azoknál, akik hetente két vagy kevesebbféle fehérjét fogyasztottak.

„A szív egészségének üzenete az, hogy a kiegyensúlyozott, különböző forrásból származó fehérjéket tartalmazó étrend fogyasztása, ahelyett, hogy egyetlen étrendi fehérjeforrásra összpontosítanánk, segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását”

– olvasható Dr. Xianhui Qin, a tanulmány szerzőjének sajtóközleményében.

A vizsgálatban a résztvevőket öt csoportba osztották aszerint is, hogy a három nap alatt elfogyasztott kalóriamennyiséghez képest mennyi fehérjét fogyasztottak. A legpolarizáltabb csoportba tartozóknál, akik kalóriáik kevesebb mint 10,6%-át fehérjéből, vagy több mint 14%-át fehérjéből fogyasztották, volt a legmagasabb a magas vérnyomás kockázata.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége napi egy-két adag fehérje fogyasztását javasolja, ami körülbelül 15-16 dekagrammot jelent.

Az említett tanulmány megfigyelésen alapul, így további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy felmérjék a változatos étkezés hatását a magas vérnyomásra, de nem ez az első alkalom, hogy nagyszerű dolgokat hallunk a fehérjerutin felrázásáról. Bár a tanulmány nem vizsgálta, hogy mely fehérjeforrások a legjobbak a vérnyomásunk szempontjából, azt már tudjuk, hogy a növényi alapú fehérjék keresése nagyszerű választás a szív egészsége szempontjából. A Journal of the American Heart Association 2021-es tanulmánya szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és a bab és a hüvelyesek húsra cserélése segíthet a magas vérnyomás kordában tartásában.

A különböző fehérjeforrások beiktatása a mindennapjainkba csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, különösen, ha igyekszünk hetente legalább négy fehérjeforrást beépíteni az étrendünkbe. A vizsgálatban részt vevők, akik négy vagy több fehérjeforrás – köztük teljes kiőrlésű gabonafélék, finomított gabonafélék, feldolgozott vörös hús, feldolgozatlan vörös hús, baromfi, hal, tojás vagy hüvelyesek – fogyasztásáról számoltak be, 66%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak a magas vérnyomás szempontjából, mint azok, akik csak két vagy kevesebb fehérjét fogyasztottak.

Jó fehérjeforrás még a lazac, a tojás, a tészta és a sovány marhahús. Az olyan növényi alapú fehérjék, mint a hüvelyesek, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonafélék is további szívbarát előnyökkel járhatnak. Amíg a fehérjét egyensúlyban tartjuk a tányérján lévő többi dologgal, például gabonafélékkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel, addig biztos, hogy jó úton haladunk a szívbarát életmód felé.

Nyitókép: Shutterstock / nadianb