Kagylóból készült fogás éttermi tálalással

10+1 tápanyagban gazdag élelmiszer minden napra​

Étkezéseink során a lehető legtöbb tápanyagot kell bejuttatnunk a szervezetünkbe ahhoz, hogy minél egészségesebbek legyünk. Mivel egy nap korlátozott mennyiséget tudunk elfogyasztani, érdemes kiválasztani azokat az ételeket, amelyek a legtöbb tápanyagot tartalmazzák. Az alábbi cikkben tizenegy olyan élelmiszerről olvashatunk, melyek a legtöbb és legkülönfélébb tápanyagokat tartalmazzák.


1. Lazac

A lazac és más zsíros halfajták omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ennek az anyagnak nagy szerepe van a szervezet optimális működésében, valamint rendszeres fogyasztása jobb közérzetet és súlyos betegség elleni védekezést eredményezhet számunkra. Az omega-3 mellett egyéb állati fehérjéket is nyerhetünk a lazacból, ami könnyen elkészíthető, ráadásul nagyon finom a húsa

2. Kelkáposzta

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal is. Vitaminok tekintetében is nagyon gazdag, többek között tartalmaz C-, A-, B6- és K1-vitamint is tartalmaz többek között, mindezek mellett pedig kálium és kalciumtartalma sem elhanyagolható.

3. Tengeri algák

A tengerekben több ezer fajta növény található, melyek nagy része tápláló és egészséges is. A tengeri moszatokkal olyan anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe, mint például kalciumot, vasat, magnéziumot és a mangánt. Rengeteg típusnak gyulladáscsökkentő hatása is van, és ha havonta néhányszor fogyasztunk valamilyen tengeri moszatot vagy algát, akkor kellő mennyiségű jódot is biztosítani tudunk szervezetünk számára.

4. Fokhagyma

A fokhagyma csodaszernek számít a konyhában, hiszen a legtöbb ízetlen fogásból mennyei étket tud varázsolni. Finom íze mellett milliónyi hasznos tápanyagot raktároz. Antibakteriális és gombaölő hatásával segít az egészséges immunrendszer felépítésében.

5. Kagylók

Sok tengeri állat magas tápanyagtartalmú, de mindezek között is legtáplálóbbak közé tartoznak a kagylók. A kagylók a létező legjobb B12-vitamin-források közé tartoznak, ezen kívül tele vannak C-vitaminnal, különféle B-vitaminokkal, káliummal, szelénnel és vassal.

6. Burgonya

A burgonyában az a különleges, hogy szinte minden hasznos anyagból tartalmaz egy keveset: magas kálium-, magnézium-, vas-, réz- és mangántartalmú, valamint C-vitamin és a legtöbb B-vitamint is megtalálható benne.Tápanyagértékén túl nagyon laktató, valamint sokféle ételt lehet belőle készíteni.

7. Máj

Az összes állati szerv közül messze a máj a legtáplálóbb. Több száz anyagcserével kapcsolatos funkcióval rendelkezik, például fontos tápanyagokat raktároz, mint a vas, melyhez legkönnyebben máj fogyasztásával tudunk hozzájutni.

8. Szardínia

Ezt az apró, olajos halat egészben érdemes fogyasztanunk. Amellett, hogy nagyon tápláló, a legtöbb halféléhez hasonlóan rengeteg szívbarát omega-3-at tartalmaz.

9. Áfonya

Bár nem tartalmaz annyi vitamint, mint a zöldségek, antioxidánsaiban határ a csillagos ég. Több kutatás is vizsgálta már az áfonya pozitív hatásait, melyek a következők:

  • javítja a memóriát
  • túlsúlyos férfiak és nők vérnyomását csökkenti
  • növeli a vér antioxidáns értékét

10. Tojássárgája

A tojássárgája az egyik legtáplálóbb élelmiszer az egész világon. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és különböző tápanyagokkal is. Mindemellett fehérjét és egészséges zsírokat is juttat a szervezetünkbe.

11. Étcsokoládé

Végezetül pedig egy sok szempontból egészséges édesség. A magas kakaótartalmú étcsokoládé az egyik legtáplálóbb étel, tele van rosttal, vassal, magnéziummal, rézzel és mangánnal. De a legnagyobb előnye, hogy a benne megtalálható antioxidánsok elképesztő választéka. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé antioxidáns-tartalma magasabb volt, mint bármely más vizsgált ételé, beleértve az áfonyát és az acai bogyót. Pozitív hatásai közé tartozik még, hogy javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, ezért minden nap érdemes egy kis mennyiségű fekete csokoládét fogyasztanunk.

Nyitókép: Unsplash/Ting Tian

Forrás: Healthline