élelmiszerek

Valószínűleg a te étrendedből is hiányzik ez a 4 kulcsfontosságú tápanyag

Ideje újra átgondolni, mit is eszünk nap mint nap: egy új tanulmány szerint az emberek kétharmada ugyanis nem jut elégséges mennyiségben 4 nélkülözhetetlen vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Alább mutatjuk mik is ezek.


A globális táplálkozási adatbázisból gyűjtött adatok és egyéb statisztikai modellek kombinációjával egy amerikai kutatócsoport 185 országra vonatkozóan készítette el friss tanulmányát, amely elkeserítő eredményekre világított rá.

Legtöbbünk – még a korábban gondoltnál is többen, függetlenül lakóhelyétől és anyagi helyzetétől – nem fogyaszt eleget több alapvető fontosságú mikrotápanyagból

– hangsúlyozta a vizsgálat konklúzióját Ty Beal élelmiszerkutató.

Jód

j\u00f3dot tartalmaz\u00f3 \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

A nem megfelelő bevitel listájának élén a – főleg tejtermékekben és tenger gyümölcseiben található – jód áll.

A sejtek működését fenntartó tiroxin hormon előállításához elengedhetetlenül fontos ez a tápanyag. Továbbá jelentősen hozzájárul a szív egészségéhez, a testsúly megőrzéséhez, az agy fejlődéséhez is.

E-vitamin

E vitamint tartalmaz\u00f3 \u00e9lelmiszerek

Fotó: Shutterstock

Aztán ott van az E-vitamin is a négyes felsorolásban.

A diófélékben, magvakban, avokádóban és tojásban fellelhető vitamin segít a szervezetben a sejtek üzenetküldésében és az immunrendszerünk fertőzések elleni védelmében.

Kálcium

k\u00e1lciumot tartalmaz\u00f3 \u00e9lelmiszerek

Fotó: Shutterstock

A tanulmány a kálciumbevitelre szintén felhívja a figyelmünket.

Erre több okból is rászorul a szervezetünk: az erős csontok és fogak, valamint a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez is szinte elengedhetetlen. A kálcium olyan élelmiszerekben található meg, mint a tej, a sajt és a zöld leveles zöldségek.

Vas

vasat tartalmaz\u00f3 \u00e9telek list\u00e1ja

Fotó: Shutterstock

Végül, de nem utolsó sorban a vas az, amely az étrendek közel kétharmadából hiányzik.

A májban, a vörös húsokban és a babban megtalálható kémiai elem létfontosságú a hemoglobin előállításához, amelyre az oxigén szállítása kapcsán van szükségünk. A vashiány fáradtsághoz, fejfájáshoz, valamint számos más egészségügyi problémához is vezethet.

A kutatás mögött álló csoport reméli, hogy az intő jelként szolgáló eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakosság jobban odafigyeljen az étrendjére. Ezáltal pedig talán kevesebb olyan egészségügyi probléma alakul majd ki a jövőben, amelyet a legalapvetőbb tápanyagok hiánya okoz, írja a Sciencealert.

Nyitókép: Shutterstock