4+1 jel, hogy társfüggő kapcsolatban élsz

4+1 jel, hogy társfüggő kapcsolatban élsz

Akár romantikus, baráti vagy családi kapcsolatról beszélünk, az egészséges egyensúly hiányában társfüggő kapcsolat alakulhat ki. Íme néhány jel, ami arra utalhat, hogy te is egy társfüggő kapcsolatban élsz.


Milyen a társfüggő kapcsolat?

A Psychology Today egy cikke szerint:

„A társfüggőség egy olyan diszfunkcionális párkapcsolati dinamika, amelyben az egyik személy az adakozó szerepét vállalja, feláldozva saját szükségleteit és jólétét a másik, az elvevő érdekében.”

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak a romantikus kapcsolatokban alakulhat ki társfüggőség.

„Amint a mások kívánságait és igényeit a sajátjaink elé helyezzük, figyelmen kívül hagyva a határokat, hivatalosan is társfüggővé váltunk.”

4+1 jel, hogy társfüggő kapcsolatban élsz

1. Túlzottan aggódsz:

Folyamatosan aggódsz amiatt, hogy a másik mit csinál, mit gondol és mit érez. Kényszerítve érzed magad, hogy helyrehozd vagy megmentsd őt a problémáitól.

2. Egyoldalú kapcsolat:

A kapcsolatodat állandóan kiegyensúlyozatlannak érzed. Az egyik fél szorgalmas és felelősségteljes, míg a másik felelőtlen és nem néz szembe tettei következményeivel.

3. Önfeláldozás:

Feláldozod a saját jólétedet azért, hogy a másik személyt boldoggá tedd. Ez magába foglalja az egészségedet, az idődet, energiádat, pénzedet, értékeidet, céljaidat vagy a barátságaidat.

4. Körülötte forogsz:

Az életed a másik személy körül forog - boldoggá teszed, gondoskodsz az igényeiről, és azt teszed, amit ő akar. Magadat teljesen háttérbe szorítva.


4+1. Félsz az elutasítástól:

Félsz attól, hogy elutasítanak, kritizálnak vagy elhagynak. A másik személy ismételt bántó viselkedése ellenére benne maradsz a kapcsolatban.

Nyitókép: Photo by The HK Photo Company on Unsplash

(Pure Wow)