Férfi és női sziluett, férfi elsétál a nőtől a tengerparton naplementekor

Ezek az átfedések a gyermekkori trauma és a felnőttkori kóros szerelem között

Az egészségtelen szerelmi viselkedés a fejlődési traumából eredhet, ahol hiányosságok vannak a kapcsolatok fenntartásában.


A kóros szerelem kifejezést néha azokra a párkapcsolati viselkedésmintákra használják, amelyeket a szerelem idealizált képei, a szükségesség elsöprő igénye és az egy vagy több romantikus partner iránti rajongás vagy megszállottság kényszerei jellemeznek. Gyakori jellemzője a partnerekhez való ragaszkodás, majd az érzelmi sebezhetőség érzése vagy az elhagyástól való félelem esetén a könnyű leválás mintája.

A hétköznapi nevén szerelem függőséget jelenleg nem ismeri el a DSM (A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve), és a szakértők továbbra is vitatkoznak a legitimitásáról, valamint arról, hogy valóban a függőség kategóriájába sorolható-e.

A kóros szerelem tágabb, nem klinikai fogalmáról azonban úgy vélik, hogy hasonló viselkedési mintákat mutat néhány személyiség- és hangulatzavarral, köztük a borderline személyiségzavarral (BPD), a nárcisztikus személyiségzavarral és a bipoláris zavarral.

Például a borderline személyiségzavarral küzdőknél gyakori jellemző, hogy az elhagyatottságtól való félelem diszfunkcionális és mérgező kapcsolatok mintáját hozhatja létre, hogy az illető megelőzze az egyedüllétet vagy kielégítse annak igényét, hogy szükség van rá.

Egy nemrégiben készült tanulmány hasonlóan magas korrelációt talált az úgynevezett ludikus szerelem (az illető játéknak tekinti a szerelmet, nem akar elköteleződni) és a pragmatikus szerelem (a potenciális társak kiválasztása az alapján történik, hogy mennyire illeszkednek az illető életstílusába, vagy mennyire felelnek meg a szükségleteinek) között, a kóros nárcizmusban magasabb pontszámot elérő emberekkel.

A kóros szerelem lehetséges jelei

 • Következetlen vagy nem létező határok
 • Mély félelem az elhagyatottságtól
 • Átfedő kapcsolatok vagy rövid időközök a kapcsolatok között
 • Az egyedülléttől való hatalmas félelem
 • Kísérletek a partner megváltoztatására
 • Megállapodás egy kapcsolatban, hogy megpróbálja megállítani a körforgást
 • Érzelmileg elérhetetlen partnerek mintája
 • Kontrollal vagy manipulációval kapcsolatos problémák
 • A partnerek ingadoznak a "megmentő" és az áldozat szerep(ek) között, ami a kapcsolaton belül váltakozhat
 • Pszichológiai vagy érzelmi játékokat használnak ellenőrzésre vagy szégyenérzetre
 • Értéktelennek érzi magát, ha nincs kapcsolatban
 • Szélsőséges érzelmi labilitás, amikor nincs kapcsolatban
 • Társfüggő viselkedés (állandó kapcsolattartási kényszer, mindent együtt kell csinálni, el kell nyerni a partner jóváhagyását stb.)
 • A partner szükségleteinek a saját igényei fölé helyezése.

A problémás szerelmi viselkedés, a trauma és a függőség kapcsolata

A kényszeres és egészségtelen szexuális vagy szerelmi viselkedés nem mindig kapcsolódik korai traumához. Mégis, a traumatikus élmények alakíthatnak azon, hogyan látja valaki a világot, tud-e kötődni másokhoz, és hogyan látja önmagát. Ha valaki káoszban és kiszámíthatatlanságban nő fel, hasonló, érzelmi zűrzavarban érezheti magát kényelmesen.

Ha az egészségtelen viselkedési minták játszanak közre, gyakran láthatjuk, hogy az illető olyan partnereket választ, akik valahogyan a korai traumájukra. Ez különösen az önszabotáló viselkedésnél tapasztalható, ahol egy egészséges kapcsolatot tönkretehetnek egy olyanért cserébe, amelyet biztonságosnak, de mérgezőnek tekintenek.

A kényszeres cselekvés, a szerhasználati zavarok és a gyermekkori traumák gyakran együttesen fordulnak elő. A kényszeres cselekvés az agy jutalmazási pályáira gyakorolt hatás miatt történhet. Például a kényszeres videojátékozás vagy a szerencsejáték-függőség egyszerre lehet pozitív és negatív megerősítő hatású az illető számára, mivel a pillanatnyi élvezetnyújtás közben (pozitív megerősítés) átmeneti menekülést biztosít az érzelmi fájdalomtól (negatív megerősítés).

Hasonló mintázat figyelhető meg az egészségtelen szerelmi viselkedésben. Egy nemrég közzétett tanulmány a szerelemfüggő viselkedést és hasonlította össze szerhasználati zavarban szenvedőkkel és mindkét csoportban az agy dopaminerg régióinak aktiválódását találták az eufória, a sóvárgás, a fokozott tolerancia, a függőség, az elvonás és a visszaesés érzésével együtt.

A neurotranszmitterek és a hormonok, mint a dopamin, szerotonin, oxitocin és a vazopresszin szabadultak fel, melyek a kényszeres viselkedés mintáját (megszállott vagy szükségszerű viselkedést) indíthatnak el ezen érzések fenntartásáért.

Az egészségtelen viselkedés gyökerei gyakran fejlődési traumához kapcsolódnak, amikor hiányosságok mutatkoznak az egészséges kapcsolatok kialakításában vagy fenntartásában. Helyette olyan alapvető kötődési sebek, mint az árulás, elutasítás, érvénytelenítés, szégyen vagy az elsődleges gondozótól való elhagyás válnak sokszor az intimitással és szeretettel kapcsolatos későbbi felnőttkori minták katalizátorává. Ez azt eredményezi, hogy azoknál, akiknél bizonytalan kötődési stílus alakul ki, gyakran az intő jelek ellenére a romantikus kapcsolat foglalkoztatják.