Lila hajú nő

8 tipp, hogyan lehet a hajszíned tartós a festés után

Akár teljes festést, akár csak néhány melírt kapunk, fontos tudni, hogyan védjük a frissen festett hajat és hogyan hosszabbítsuk meg a szín tartósságát. Ennek több módja is van, melyeket alább gyűjtöttünk össze.

1. Színkímélő sampon és kondicionáló használata

A frissen festett haj ápolásához elengedhetetlen a színkímélő sampon és kondicionáló használata. A hajszín hosszú élettartamának és élénkségének meghosszabbítása érdekében színkímélő, szulfátmentes samponnal és kondicionálóval mossuk a hajunkat. A szulfátok túlságosan koptató hatásúak lehetnek a hajszínre, ami így gyorsabban kifakul.

2. Ne mossunk túl gyakran hajat

Ha hajlamosak vagyunk hetente több alkalommal is hajat mosni, próbáljuk ne túl hamar megmosni a fejünket a hajfestés után, mivel megemeli a kutikulát, és így az újonnan felhordott szín egy része kioldódik.

3. Rendszeres hajpakolás

Mivel a színezés kémiai kezelés, a hajat vissza kell táplálni, hogy egészséges legyen. A heti hajkezelés (olaj vagy maszk) elengedhetetlen a sérülések helyreállításához és a szín tartósságának fokozásához.

Kipróbálhatjuk az Olaplex No. 3 Hair Perfector-t, egy hajmosás előtti kezelést, amely újra összekapcsolja a sérült hajkötés. Érdemes rendszeresen használni a kötésépítő kezeléseket, amelyek hidratálják, erősítik és javítják a hajat.

4. Hajolaj

Bár sokak számára riasztó a használata, nehogy zsírosítsa a hajat, de lehet, hogy éppen erre van szüksége a frissen festett tincseknek. A kaméliaolaj kifejezetten tápláló, anélkül, hogy elnehezítené a hajat. Akár színezés előtt, de utána is használható kezelésként, a haj egészségének megőrzése érdekében.

5. Forró eszközök használata alacsony hőfokon

A forró eszközök köztudottan károsíthatják a hajat, ha nem megfelelően használják. A festett hajnál különösen óvatosan kell bánnunk a hőkezeléssel a hajon, mivel az hatással lehet a színre és törést okozhat.

Érdemes csökkenteni a készülékek hőmérsékletét, ez meghosszabbíthatja a hajszín élettartamát.

6. Hideg vizes hajmosás

A hideg vízzel történő hajmosás valóban előnyös. Ahogy a mosás általában megemeli a kutikulát, a túl meleg hőmérséklet használata még jobban megemeli, így a szín gyorsabban fakulhat, mint kellene.

7. Rendszeres hajvágás

A legtöbb fodrász egyetért abban, hogy hat-nyolc hetente fontos a hajvágás, mely segít megőrizni a haj egészségét, és a szín az egészséges hajon mutat a legjobban. Ha töredezettek a hajvégek, a töredezés felfelé haladhat a hajszálon, ami tompítja a színt.

8. Fényvédelem

A túl sok napfénynek való kitettség a hajszín kifakulását okozhatja, ezért fontos a napkárosodás ellen védő termékek használata.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock