Női vendég haját festő fodrász

Ez a legjobb hajszín az ősz hajra

Árnyalatok, hajápolási tippek és módszerek a haj egészségének és megjelenésének maximalizálására.

Highlights vagy lowlights?

A highlights az ősz haj elrejtésének legegyszerűbb módjai közé tartozik, mivel az ősz haj kevésbé lesz kontrasztos a világosabb színekkel szemben. A highlights tincsek finoman belesimulhatnak az ősz hajszálakba, így ahelyett, hogy az elfedésükre törekedünk, itt éppen az ősz hajjal együtt alkotnak jó végeredményt.

Ha sok az ősz hajszálunk, érdemes lowlights-ot is alkalmazni. Ennél a napszítta hatást keltő technikánál a melírrel ellentétben a haj alsó felét festik be egy sötétebb színnel, mivel a nap is csak a haj felső rétegeinek a színét szívja ki. A lowlights-ot azért érdemes alkalmazni ősz haj esetében, mivel a természetes hajszínnél sötéteb árnyalat elérése a cél, hogy dimenziót és mélységet adjunk a hajnak.

Milyen hajszín fedi legjobban az ősz hajat?

Minden a haj szerkezetétől típusától függ. Nem létezik egy konkrét hajszíncsalád, amely kizárólag a készítmény alapján jobb, mint a többiek. A lényeg, hogy olyan fodrászt találjunk, aki megfelelően meg tudja határozni a hajtípusunkhoz és a haj textúránkhoz leginkább megfelelő formulát.

Ha magunknak festjük a hajunkat, fontos, hogy a megfelelő formulát használjuk. Nem minden hajszín az ősz hajszálak fedésére való, ezért mindig ellenőrizzük festékdobozon lévő címkét, hogy jó-e az adott termék kifejezetten az ősz haj fedésére.

Emellett ügyeljünk arra, hogy inkább a tartós, mint a részben tartós színt válasszuk az ősz hajszálak teljes lefedéséhez.

Festés gyakorisága

Ez leginkább személyes preferencia kérdése, amelyet a következő szempontok alapján érdemes meghatározni:

  • pénz/idő
  • hajnövekedési gyorsaság
  • mennyire zavar a lenövés mértéke.

A színfrissítés általános gyakorisága négy-hat hét. A túlterhelés és a hajszálak károsodásának minimalizálása érdekében háromhetente egynél többször ne festessük a hajunkat. Ha szükséges, használjunk lenövést elfedő hajszínező spray-t a két festés közötti időszakban.

A festett ősz haj ápolása

Mindenképpen érdemes egy kis extra törődést belevinni a hajápolási rutinunkba, mivel az ősz hak erőssége és textúrája eltérhet a haj többi részétől vagy attól, amilyen a hajunk az őszülés előtt volt. Az ősz haj gyakran szárazabb és törékenyebb. Minden színezett, de az ősz haj esetében különösen fontos, hogy a haj hidratált és a hajvégek erősek legyenek, ezért használjunk hajolajat és hővédőt.

Fontos az is, hogy kifejezetten a festett (ősz) hajra való sampont, kondicionálót és tápláló krémet használjunk a fakulás elleni védelem érdekében. Érdemes emellett a rendszeres hajmaszk használat is.

A világosabb vagy a sötétebb szín jobb az ősz hajszálak elfedésére?

A természetes, nem színezett hajon a tartós festékkel általában egy-két szinttel lehet világosabbá tenni a hajat a kiindulási ponthoz képest. Tehát ha valakinek sötétbarna színű eredetileg a haja, akkor tartós hajszínnek a közép- és sötétbarna színt tudjuk választani – egy doboz szőke tartós hajfesték nem lesz elég.

A másik fontos szempont, hogy a meleg, arany árnyalatok gyakran jobban elfedik az ősz hajszálakat, mint a hűvösebb, hamvas árnyalatok, mivel az ősz haj nem pigmentált, így a meleg és a mélység segít kitölteni a hiányzó pigmentet, amitől a hajat teljesebben fedi.

A világosabb árnyalat a biztonságosabb megoldás, mivel ezek az árnyalatok, például a higlights vagy az összességében világosabb szín jobban álcázza az ősz hajat. A világosabb árnyalatok általában jobban összeolvadnak az ősz hajjal, így az újranövesztés kevésbé észrevehető, és lágyabb, természetesebb megjelenést biztosítanak, különösen, ahogy az ősz hajszálak kinőnek.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock