egy nő behunyt szemmel hátradönti kicsit a fejét

3 ok, amiért érdemes érzelmi nagytakarítást végezned most tavasszal

Hivatalosan is a hangos szakítás korszakában vagyunk. A nők elégetik az esküvői ruháikat és váló partikat rendeznek, de az érzelmi felszabadulásnak egy csendesebb formája is terjedőben van, a „Cobwebbing", azaz a pókhálóktól való megszabadulás.


A „Cobwebbing" egy érzelmi tavaszi nagytakarítás. A kifejezést először a Bumble szex- és párkapcsolati szakértője, Dr. Caroline West alkotta meg tavaly októberben. Ahogy tavaszi nagytakarítást végzünk fizikai tereinkben, a „Cobwebbing" tavasszal új értelmet nyer.

West szerint az exed dolgainak (mind fizikai, mind érzelmi) kitakarítása segíthet utat törni az értelmes kapcsolatoknak, de ahhoz, hogy egy érzelmi auditálásból hasznot húzz, nem kell hogy épp egy romantikus kapcsolat végén legyél. Az érzelmi terhek nem a romantikus kapcsolatok tartalékai.

Mindannyian tudjuk, milyen jót tesz, ha kitakarítjuk a romantikus kapcsolatok törmelékét, ezek lehetnek múltbéli érzések, hiedelmek vagy félelmek, amelyeket nem dolgoztunk fel.

A múltbéli kapcsolatokon való továbblépés − legyenek azok plátói, családi vagy romantikus kapcsolatok − mindenkinek más és más. Fontos, hogy először is elismerjük az érzelmeket, és teret adjunk magunknak, hogy elgondolkodjunk rajtuk. Ha nem figyelünk az érzelmeinkre, akkor is ott lesznek, és hatással lesznek ránk.

Azzal, hogy aktívan „megszabadítod a pókhálóktól" a múltbeli környezetedet, erőteljesebben és magabiztosabban léphetsz előre. A Bumble jelentése szerint az emberek ebben az évben önmagukat helyezik előtérbe: több határt állítunk fel a szerelemben, az életben és a munkában. A határok az elmúlt néhány évben a közösségi média egyik divatos szavává váltak, így jó látni, hogy ez a tendencia most a tettekben is megmutatkozik.

egy n\u0151 a term\u00e9szetben kit\u00e1rja a karjait

Fotó: Shutterstock

Joanna Ziobronowicz, aki könyvet írt az önvédelmi pszichológiáról, elmagyarázza, hogy a nők egyfajta „jókislányos kondicionáláson" mennek keresztül, internalizálva azt az elképzelést, hogy mások boldogsága a sajátjuk rovására mehet. A „jókislányt" arra tanították, hogy elnyomja a haragot, mások igényeit helyezze előtérbe, és teljesítse a kötelezettségeket, gyakran az öngondoskodás rovására. Ez nem segíti elő a világos és egészséges határok kialakítását a modern világban, és ha a határaink kifejezésekor vagy az igényeink érvényesítésénél kellemetlen érzéseket észlelünk, az elég egyértelmű jele annak, hogy ilyen kondicionálásban volt részünk.

Ziobronowicz azt ajánlja:

  • Tanulj meg nemet mondani!
  • Találd meg a düh kifejezésének egészséges módjait!
  • Ne helyezd mások igényeit előtérbe a saját egészséged és jóléted rovására!
  • Szabadulj meg attól az állandó kényszertől, hogy túlságosan kedves legyél és másoknak megfelelj!

Minél jobban védjük a határainkat és képviseljük magunkat, annál gyengébbek lesznek a régi minták. Tehát, idővel könnyebb lesz, ahogy egyre jobban megértjük az érzelmeinket.

Még nem győztünk meg? Íme három kulcsfontosságú ok, amiért most érdemes érzelmi auditot végezned.

Nagyobb tudatosság: amire szükségünk van ahhoz, hogy növeljük az érzelmi intelligenciánkat.

Fokozott ellenálló képesség: a nagyobb érzelmi információ birtokában jobban érzékeljük, hogyan állunk éppen, és ez segít meghozni a szükséges intézkedéseket.

Jobb kapcsolatok: az érzelmeinkkel kapcsolatos tisztánlátás megkönnyítheti, hogy jelen legyünk, jobban megértsünk másokat, valamint hogy tisztábban fejezzük ki a nézőpontunkat.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Shutterstock