szezonalis depresszios o ul az ablakban telen

Öt apró szokás, ami segít legyűrni a téli depressziót

Már mindannyian nehezen bírjuk így tél végére a sok sötétet, hiába van már egész közel a tavasz, az a pár hét egész örökkévalóságnak tűnik. A lenti tippekkel azonban egy kicsit könnyebben átvészelhetjük a hátralévő időt.


A téli depressziónak hivatalos orvosi definíciója is van: seasonal affective disorder (nagyon találóan SAD a rövidítése), azaz magyarul csak szezonális depressziónak hívjuk. Ez azonban nemcsak annyit jelent, hogy egy kicsit letörtek vagyunk, ha nem süt a nap, hanem egy komoly, hangulatingadozással járó mentális betegség. Aki ebben szenved, az energiaszintje nagyon lecsökken, sokszor úgy érezheti, még az ágyból kikelni is nehéz, hát még elvégezni a mindennapos munkákat.

A tünetei lehetnek:
  • fájdalom
  • változások az étvágyban
  • koncentrációs zavarok
  • apátia
  • irritáltság

Ha nincs fény, csináljunk!

light therapy

Fotó: Shutterstock

Bár a SAD tavasszal vagy nyáron is beüthet, alapvetően sokkal ritkább, mert kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a kevés fény kémiai változásokat indít el az agyban télen.

Épp ezért a leghatékonyabb módszer, hogy javítsunk a tüneteken, hogy minél több fénynek tesszük ki magunkat. Ezt próbálhatjuk úgy is, ha minél többször kint vagyunk a szabadban, és kihasználjuk a legrövidebb időt is, amikor kicsit kibújik a nap a felhők mögül. Persze erre nem mindig van lehetőség, ilyenkor jön jól egy fényterápiás lámpa, amely "átvágja" az agyunkat. Ezek előtt a meghatározott színspektrummal működő világítótestek előtt nagyjából napi 10-30 percet kell eltöltenünk, ha lehet, mindjárt reggel, ébredés után, és máris sokkal jobb lesz a napunk. A fényterápiát egyéb depressziós betegségeknél is sikerrel alkalmazzák.

Tűzzünk ki magunk elé elérhető célokat

scissors and two paper clips beside opened spiral notebook

Fotó: Alexa Williams/Unsplash

Az alacsony energiaszint legtöbbször alacsony produktivitással jár, és ha túl sok mindent határozunk el fejben, hogy mi mindent kellene megcsinálnunk, annak csalódás és még rosszabb hangulat lesz a vége. Azért ne nyomasszuk magunkat annyira, tűzzünk ki apróbb célokat, amiket könnyebben elérünk, és jó érzés lesz így több dolgot is kipipálni egy nap alatt a teendőink listájáról.

Változtassunk az étrendünkön

flat lay photography bowl of vegetable


Fotó:Jonathan Borba/Unsplash

Ilyenkor még fontosabb, hogy valóban egészséges és tápanyagokban gazdag legyen az étrendünk, különben a tápanyaghiány csak tovább rontja az állapotunkat. Igyekezzünk sok omega 3 zsírsavat bevinni a szervezetünkbe, ennek legjobb forrásai a lazac, a diófélék és a tojás; és a rostfogyasztásunkat is növeljük.

Keressünk pozitív, megerősítő tartalmakat

woman in white shirt using smartphone

Fotó: bruce mars/Unsplash

Bár fontos, hogy megfelelően informáltak legyünk, az nem segít a világon, ha elveszünk a negatív hírek örvényében. Épp ezért ellensúlyozzuk ezeket úgy, hogy tudatosa pozitív, bennünket feltöltő tartalmakat is keresünk az interneten. Változtassuk meg úgy a social media platformjainkat, hogy ha megnyitjuk őket, számunkra inspiráló tartalmak jelenjenek meg először, legyenek azok megerősítő idézetek, sütireceptek, cuki állatos videók vagy bármi.

Találjunk olyan mozgásformát, amit tényleg élvezünk

woman in black tank top and leggings doing yoga

Fotó: Alexandra Tran/Unsplash

Minden fitneszoldalról ez folyik, hogy élvezzük a mozgást, de míg valaki könnyen rákap az ízére, másoknak minden egyes aerobic-óra kínszenvedés. Ezért most ne az elégetett kalóriákra gondoljunk, és ne is az edzés intenzivitására, hanem arra, hogy mi az, amit szeretnénk csinálni. Latin zenére rázni a fenekünket? Netán egy ütős hip-hop óra töltene fel, vagy szívesebben csinálnánk végig egy csendes jógaórát? De ugyanúgy érvényes egy sétát is választani a környékünkön. A lényeg, hogy csináljunk valamit, ami jól is esik.


Nyitókép: Shutterstock