Egy nő rágyújt egy cigire

Szokatlan módszer segít a nőknek leszokni a terhesség alatti dohányzásról

Több módszer is van a dohányzás elhagyására. Sajnálatos módon még mindig sokan vannak, akik nem hajlandók felhagyni még terhesség alatt sem a szenvedélyükkel, valamint többen visszaesnek a szülés után. Egy tanulmány egy szokatlannak tűnő, viszont hatásos módszert dolgozott ki motiváció gyanánt.


A terhesség alatti dohányzás számos problémával jár együtt, többek között a gyermek halvaszületésével, valamint a kicsi későbbi életében nagyobb eséllyel alakulhat ki nála asztma, illetve súlyos elhízás is. Az elmúlt húsz évben a terhesség alatt dohányzó nők száma a felére csökkent, viszont sokan továbbra sem veszik figyelembe ezt a problémát és folytatják a káros szokásukat.

Egy kutatócsoport vizsgálatai bebizonyították, hogy a jelenleg működőképes és legtöbbet alkalmazott támogatásokat kiegészítve egyéb ösztönző elemekkel látványos eredményeket tudnak eléri. Az adatgyűjtési időszakban 941 terhes nő vett részt. Az alanyok saját bevallásuk alapján még dohányoztak az első szülészeti látogatáskor.

Ezt követően véletlenszerűen beosztották őket két csoportba. Az egyikben csupán a szokásos leszokást segítő támogatást kapták — ide 470 nőt osztottak be —, melybe bele tartozott a tanácsadás és az ingyenes nikotinpótló terápia is. A másik társaságba 471 személy került, akik az előbb felsoroltak mellett pénzjutalomban is részesülhettek.

Egészen pontosan egy 400 font — 188 ezer forint — értékű utalványt ajánlottak fel nekik, hogy ezzel is ösztönözzék a terhesség alatti önmegtartóztatásukat. Négy és 12 hét múlva az alanyok beszámoltak az eredményeikről, az igazmondásukat pedig szén-monoxid-légzési teszttel ellenőrizték.

További egy utolsó utalványt kaptak azok, akik a terhesség végén még mindig füstmentességről számoltak be, amit nyálteszttel ellenőriztek.

Az eredmények rávilágítottak, hogy a beavatkozási csoportban 126 (27 százalékos eredmény) nő hagyta abba a dohányzást a terhesség végére, szemben a kontrollcsoport 58 személyével. A szülés után fél évvel ismét felkeresték a kitartó alanyokat, viszont mindkét kategóriában meglepően kevesen maradtak távol a cigarettától.

Egy l\u00e1ny cigizik

Fotó: Unsplash/Thong Vo

Azt is kimutatták, hogy a csecsemők születési súlya nem mutatott szignifikáns különbséget a csoportok között, viszont klinikailag fontos — de továbbra sem szignifikáns — növekedést találtak a születési súlyban azok körében, akiknek az anyukája jutalom felajánlásával abbahagyta a dohányzást. Ennek az adatnak a jelentőségét további kutatásokban kell megvizsgálni.

A tanulmány hibái között érdemes megemlíteni, hogy a kiszűrt nőknek csak 23 százalékát vonták be a vizsgálatba, ami mindkét csoportban túlbecsülhette a leszokási arányokat. Emellett az alanyok között kizárólag fehér bőrűek voltak, így más csoportok esetében eltérő eredmények születhetnek.

Milyen tanulságot szűrtek le a szakértők?

A jövőbeli munkálatoknak azt kell megtudniuk, hogy milyen értékű és gyakoriságú jutalom szolgálja legjobban az anyák leszokását. A visszaesés megelőzéséhez a szülés utáni egy évben folytatni kellene az ösztönzést, illetve a közeli családtagokat is be kéne vonni, hogy a nők valóban füstmentes környezetben legyenek.

Ezeket leszámítva a módszer hatékonynak látszik, és nem zavarja a jelenlegi dohányzásról való leszokási szolgáltatásokat.

Nyitókép: Unsplash/lilartsy