Kimerült nő edzés után

Nem vicc, tényleg allergiás lehetsz a testmozgásra

Nem mindenki rajong a testmozgásért, és valószínűleg hallottunk már másokat azzal viccelődni, hogy „allergiásak” az edzésre. Valójában nem szimpla humorról van szó, az edzésallergia tényleg létezik és komoly lehet.

Az edzésallergia vagy hivatalos nevén edzés okozta anafilaxia egy ritka rendellenesség, melyet a testmozgás vagy fizikai aktivitás során fellépő tünetek sora jellemez. Ez életveszélyes allergiás reakcióhoz vezet, ami olyan ijesztő tünetekkel járhat, mint a légzési nehézség.

A testmozgás okozta anafilaxia előfordulási gyakorisága az életünk során nagyon kicsi, körülbelül 0,05%. Bármikor kialakulhat, még akkor is, ha korábban soha nem volt problémánk az edzéssel.

Dr. Roula Altisheh, a Cleveland Clinic allergológusa és immunológusa azt mondja, sok mindent nem lehet tudni az edzés okozta anafilaxiáról, beleértve azt a mechanizmust is, ami miatt ez bekövetkezik. Diagnózis és kezelés azonban létezik rá.

Az edzés okozta anafilaxia során az immunrendszerünkben lévő fehérvérsejtek egy típusa, az úgynevezett hízósejtek bizonyos vegyületeket, köztük triptázt és hisztamint szabadítanak fel. Ezek a vegyületek okozzák az allergiás reakció tüneteit. A testmozgás okozta anafilaxia esetében a fizikai aktivitás valamilyen okból a hízósejtek nagy mennyiségű ilyen vegyületet bocsátanak ki, ami súlyos tünetekhez vezet, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Nem világos azonban, hogy mely testmozgás váltja ki ezt a reakciót.

A Journal of Asthma and Allergy egyik tanulmánya szerint a testmozgás növeli a bél áteresztőképességét, így lehetővé teheti, hogy a toxinok a bélből a véráramba kerüljenek, kiváltva ezzel az immunrendszert és a hízósejteket.

Egy másik elmélet szerint a testmozgás hatására a véráramlás a zsigeri szervekből az izmok, a bőr és a szív felé irányul, és ez a vér magával viheti az allergéneket.

Sok esetben azonban nem a testmozgás önmagában okoz allergiás reakciót, hanem az és még valami más kombinációja. Létezik például az állapotnak egy olyan változata is, melyet ételfüggő testmozgás okozta anafilaxiának neveznek. Ennél a típusnál az emberek csak akkor tapasztalnak reakciót, ha egy bizonyos étel, például búza, kagyló vagy diófélék fogyasztását követő három-négy órán belül sportolnak.

A Canadian Family Physician című folyóirat szerint a testmozgás okozta anafilaxia eseteinek 30-50 százaléka ételfüggő, míg a Journal of Asthma and Allergy című szaklapban megjelent tanulmány szerint más esetekben az allergiás reakció kialakulásához az is szükséges, hogy az illető meleg vagy hideg környezetben, gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése után, vagy menstruáció közben sportoljon.

Az edzés okozta anafilaxia tünetei

A tünetek egyénenként változók, de általában a következők lehetnek:

  • Köhögés
  • Légzési nehézségek
  • Zihálás
  • Kipirulás
  • Viszketés
  • Arcduzzanat
  • Csalánkiütés
  • Torokszorulás

Néhányan szédülhetnek és elájulhatnak, valamint vérnyomásesés és gyomor-bélrendszeri tünetek, például hányinger és gyomorpanaszok is előfordulhatnak.

Kezelés

A kezelés személyfüggő. Attól függ, hogy milyen tevékenységet végzett adott személy és milyen szintű megerőltetésben volt része. Az orvosok szerint nem feltétlenül kell minden fizikai aktivitást elkerülni, ha valakinek testmozgás okozta anafilaxiája van, de lehet, hogy néhány extra óvintézkedést kell tennie.

A tünetek első jelére azonnal hagyjuk abba a megerőltetést, étkezés után négy-hat órával pedig tartózkodjunk a testmozgástól, kerüljük az aszpirint és a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a testmozgás előtt.

(Popsugar)

Nyitókép: Shutterstock