tetováló tetovál egy lábat

Aggasztó felfedezés: rejtett összetevőket találtak a tetováló tintákban

A tetoválás művészetét évezredek óta gyakoroljuk. Azonban a ma használt tinták közül sok inkább egy vegyes keverék, ami ismeretlen összetevőket is tartalmaz − derült ki egy új tanulmányból.


Kelli Moseman, a New York-i Binghamton Egyetem kémiai kutatója és kollégái több mint 50, kilenc különböző, az Egyesült Államokban használt márkájú tetoválótintát elemeztek, és észrevették, hogy néhány, korábbi tanulmányaikban használt tinta olyan anyagokat tartalmazott, amelyek nem szerepeltek a címkén. Eredményeiket az Analytical Chemistry című folyóiratban tették közzé.

A globális vállalatok és kisebb gyártók által gyártott tintákat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy az 54 tinta közül 45 tartalmazott olyan anyagokat, amelyek nem szerepeltek a címkén, például fel nem sorolt pigmenteket vagy adalékanyagokat. Néhány tintánál ennek a fordítottja is előfordult: címkéjén olyan adalékanyagok is szerepeltek, amelyek nem voltak benne. Például 36 címkéjén szerepelt a glicerin, de azt valójában csak 29 tintában mutatták ki.

Csak egy márka címkéin szerepeltek pontosan a tinták összetevői. Tizenöt tinta tartalmazott propilénglikolt, ami egy allergén, míg más vizsgált minták potenciálisan káros vagy egyszerűen csak furcsa anyagokat, például antibiotikumokat tartalmaztak.

tetov\u00e1l\u00f3 varrja egy n\u0151 felkarj\u00e1t

Fotó: Unsplash

Egyelőre nem tudni, hogy ezek a tetoválótinták véletlen szennyeződései, címkézési hibák vagy szándékos, de nem közölt adalékok-e; ez további vizsgálatot igényelne.

Tekintettel azonban arra, hogy a tetoválófestékek milyen hosszú ideig maradnak a bőrben, hogy immunsejteket idéznek elő, és hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy kis mennyiségű pigment szivároghat a nyirokcsomókba, az eredmények eléggé aggasztóak.

Az Európai Unióban használt tetoválótintákról 2021-ben készült tanulmány szintén jelentős problémákat tárt fel a termékek hasonló arányában (körülbelül 90 százalékában) a téves címkézéssel és a fel nem sorolt adalékanyagokkal kapcsolatban, miközben a szabályozott határértékeket meghaladó koncentrációjú fémszennyeződéseket is kimutatott.

Reméljük, hogy a gyártók ezt lehetőségként fogják fel, hogy átértékeljék eljárásaikat, a művészek és az ügyfelek pedig a jobb címkézést és gyártást szorgalmazzák majd

− mondja a vezető szerző, John Swierk, a Binghamton Egyetem vegyésze.

A tetováló tinták, különösen a vörös színárnyalatok, allergiás reakciókat, például duzzanatot, viszketést és hólyagokat okozhatnak hónapokkal vagy akár évekkel az első befecskendezés után. De ha az összetevők nem szerepelnek a termékek címkéjén, akkor nehéz kideríteni, mi okozhatta a reakciót, és megakadályozni, hogy újra megtörténjen.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség 2022-ben vezetett be szabályozást a tetováló tintákban található több ezer veszélyes vegyi anyag korlátozására, mely alapján az anyagokat akár 2 ppm-es koncentrációban is figyelembe veszik.

Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Unsplash