Egy számkódból kirajzolódó szív

Viszlát, Tinder Swindler! Öt jel, amiről felismerhetjük a tinderes csalóprofilokat

A The Tinder Swindler a Netflix jelenleg legjobban futó dokumentumfilmje. Három fiatal nő történetét figyelhetjük meg, akiket átvert egy Simon Leviev nevű tolvaj a virtuális világban. A csaló az alanyok szeretetéhségére alapozott, és hazugságaival több ezer dollárt lopott tőlük. Az alábbi cikkben öt intőjelre hívjuk fel a figyelmet, hogy kevesebben kerüljenek ilyen szituációba.


A romantikus csalók személyes kapcsolatot építenek ki áldozataikkal, legtöbbször Tinderen vagy egyéb online platformon. A személyes átverések ritkábbak, viszont a rosszakarók akár szemtől szembe is képesek alakítani az előre eltervezett karaktereiket. Leviev egy gyémántmágnás fiának adta ki magát, majd azt állította, hogy a családját erőszakosan fenyegetik, és arra kérte áldozatait, hogy vegyenek fel hitelt és segítsenek egy állítólagos biztonsági vészhelyzet kezelésében.

Az ilyen rablók először mindig a szoros kapcsolat kiépítésére törekszenek, majd egy probléma következtében „kénytelenek” anyagi segítséget kérni. A sorozatból és egyéb rendőrségi jelentésekből egy jellemző sémát lehetett felépíteni, melyekre odafigyelve kisebb esélyjel sétálhatunk ilyen helyzetekbe:

  • A profilja gazdagságról, jómódról és tökéletes életről árulkodik;
  • Szerelembombázás: a csaló jellemzően törekszik a szoros, érzelmi kapcsolat kialakítására, ezért nagy léptékekben halad, valamint a közös, jövőbeli tervek kifejezésére nagy hangsúlyt fektet;
  • Hirtelen kialakuló vészhelyzet: sok esetben ez valamilyen üzleti helyzet, egészségügyi vagy büntetőjogi probléma, például tengerentúli letartóztatás;
  • Idővel fokozódik a probléma, amelyen már csak a Tinderen megismert szerelem segíthet pénzügyi átutalással;
  • Gyakran fenyegetéssel vagy verbális bántalmazással bírják rá az áldozatot az adakozásra.

Kutatások néhány olyan tulajdonságot is megállapítottak, melyek összefüggésbe hozhatók a romantikus csalás áldozatává válással. Gyakrabban verik át azokat, akik jobban bíznak a szerelem csodájában, valamint akiket a közelmúltban nagyobb csalódás vagy változás ért. Sok elkövető olyan pszichológiai terrort alkalmaz, melyek a családon belüli erőszakhoz hasonlítanak: ellehetetlenítik az áldozatot a családtól és a barátoktól, sok üzenettel ragadják el a figyelmet más dolgokról, verbálisan bántalmazzák őket, hogy értéktelennek érezzék magukat.

A tanácsadók a minél hamarabbi személyes találkozást javasolják, hogy egyszerűbben kiszűrhető legyen a hazugságok zöme, és arra bíztatják az embereket, hogy semmiképp ne utaljanak olyan pénzt, melynek elvesztését nem engedhetik meg maguknak — írja a ScienceAlert.


Nyitókép: Unsplash/Alexander Sinn