Egy integető asztronauta a világűrben (illusztráció)

Űrutazásra készül a férfi, aki nemrég a Titanichoz merült le

Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy az óceán mélyére, illetve a mélyűrbe is eljuthat, Alan Stern bolygókutató viszont pont ilyen. Nemrég még a Titanic roncsait látogatta meg egy tengeralattjárón, most pedig a NASA egyik küldetésének vezetésére készül.


Stern a napokban írt a Titanic romló roncsánál tett látogatásáról, ezzel testközelbe helyezte a hétköznapi emberek számára is a vízfenék világát. Stern viszont az élő mintája annak, milyen ütemben történhetnek majd nemsokára az emberi felfedezések.

„Ha előre tekintünk, az óceánok és a világűr felfedezése drámaian fel fog gyorsulni"

— mondta Stern.

A tengeralattjárós élménye után ezúttal egy teljesen más kalandba vágott, mégpedig a mélyűr felfedezésébe. Egészen pontosan a NASA New Horizons nevű, a Plútóhoz és a Kuiper-övhöz vezető küldetését vezeti majd. Ezt követően elmondhatja magáról, hogy tényleg mindenhol járt már, ahol csak lehetséges.

Meglátásai alapján a NASA és más kormányzati ügynökségek lesznek a kutatások és a tudományos küldetések úttörői, mégis van egy érzése, mely szerint a különböző méretű kereskedelmi egységek is új felhasználási lehetőségeket fejlesztenek majd ki a közeljövőben. Ezzel átlagemberek számára is elérhetők lehetnek hasonló, életre szóló élmények.

„Most vagyunk annak az időszaknak a legkorábbi napjaiban, amely valószínűleg az ember által végzett felfedezések páratlan korszakává válik, mind az óceánfenéken, mind a mélyűrben. Olyan új gazdasági, társadalmi, tudományos és inspirációs előnyökre számíthatunk, amelyeket aligha tudunk elképzelni"

— olvashatjuk a vállalkozó kedvű bolygókutató jóslatát a Futurism cikkében.