Különböző alkoholos italok sötét háttér előtt

Több alkoholt ihatnak az intelligens emberek

Egy új kutatás szerint legalábbis így van.

Több kutatás is azt mutatta korábban, hogy az okosabb emberek nagyobb valószínűséggel isznak naponta alkoholt. A különböző tanulmányokról tudósító PsyBlog a napokban egy 2010-ben készült kutatást idézett fel, melynek eredményei egy olyan longitudinális kutatásból származnak, amely azokat az Egyesült Királyságban élő embereket vizsgálta, akik 1970 egyazon hetén születtek. Őket 2004-ig (34 éves korukig) követték, majd az adatokat kiegészítették, írja a Hamu és Gyémánt.

A tanulmányból kiderült, hogy amellett, hogy a magasabb iskolai végzettségű emberek nagyobb valószínűséggel isznak alkoholt, az alkoholprobléma is gyakrabban előfordul, a nők körében pedig különösen szoros kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a magas iskolai végzettség között.

A tanulmány szerint a diplomával rendelkező nők 86 százalékkal nagyobb valószínűséggel ittak a legtöbb napon, mint az alacsonyabb végzettségűek. Ők egyébként gyakrabban számoltak be arról, hogy ivási szokásaik miatt problémáik is vannak.

Érdekesség, hogy a kutatás szerint a magasabb iskolai osztályzatok már 5 éves korban előre jelzik a sok évtizeddel későbbi nagyobb alkoholfogyasztást.

A kutatás szerint a magasabb alkoholfogyasztás egyik oka az lehet, hogy a középosztálybeli életmód – amely az oktatáshoz is kötött – nagyobb alkoholfogyasztással jár. De a kutatók azt is felvetik, hogy az intelligens embereknek több új ingerre van szükségük, és ezért nagy a kockázata annak, hogy egyszerűen csak unatkoznak.

Mind a férfiak, mind a nők, akik magas szintű teljesítményt értek el öt- és tízéves korban végzett teszteken, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel élnek vissza alkohollal, mint azok, akik rosszul teljesítettek ezeken . Az alkoholfogyasztás és az iskolázottság közötti kapcsolat számos tényezőre vezethető vissza. Az iskolai végzettség és az alkoholfogyasztási magatartás pozitív kapcsolatának okai között szerepelhetnek: az alkoholfogyasztásra ösztönző intenzívebb társasági élet; a hagyományosan férfi életterületeken való nagyobb szerepvállalás, az alkoholfogyasztás nagyobb társadalmi elfogadottsága; az alkoholfogyasztásnak való nagyobb kitettség a formatív években; valamint a gyermekvállalás és az ezzel járó felelősség nagyobb mértékű elhalasztása.

– írják a tanulmány szerzői.

Nyitókép: Shutterstock / 5PH