Rántotta sajttal és sonkával

Ezért érdemes kihagyni a tojást a szállodai reggeliből

A szállodai tojások íze és tapintása egy kicsit más, mint amit otthon megszoktunk.


Ennek oka sokszor az, hogy valószínűség a séfek nem friss tojást ütnek fel a konyhában, hanem tojásport használnak.

„A „Powered eggs” olyan tojás, amelyet porított formában dehidratáltak. Olyan eljárással készülnek, amely során a tojásokat feltörik és összekeverik, eltávolítják belőlük a nedvességet, és finom porrá őrlik őket. A port ezután pasztőrözik, hogy biztosítsák a fogyasztás biztonságát és meghosszabbítsák az eltarthatósági idejét”

– magyarázza Violeta Morris, az Ohio állambeli Columbusban működő Concierge Dietitian regisztrált dietetikus táplálkozási tanácsadója.

Annak ellenére, hogy valódi tojásból készül, a tojásporból főzött rántotta ízében, állagában és még színében is különbözni fog az otthon készített rántottától.

„Amikor a tojást dehidratálják, az megváltoztatja a kémiai szerkezetét, és eltávolítja a friss tojásban természetesen megtalálható nedvességet. Ez befolyásolja az ízt és a textúrát”

– mondja Morris.

A főzés során a porított tojás jellemzően sűrűbb és laposabb, mint a friss tojás, és az íze is gyakran fakóbb.

„A tojások színét a szárítás során használt magas hő is befolyásolja, ami a tojásfehérjék oxidációját és barnulását okozhatja, ami sárgásabb vagy barnásabb árnyalatot eredményez.”

Eltekintve attól, hogy az ételek íze nem biztos, hogy olyan jó lesz, mint amit megszoktunk, van néhány lehetséges probléma a svédasztalos tojásfogyasztással kapcsolatban. Íme, mik lehetnek ezek:

  • Órákig álltak kint: A szállodai svédasztalos reggelinél minden ételt a reggeli megkezdése előtt főznek meg, hogy a legkorábban kelőknek már készen álljon. Még ha a büféasztalon melegen is tartják, az ételek hajlamosak elveszíteni az állagukat és a hőmérsékletüket, minél tovább állnak kint. Egy olyan étel esetében, amelynek eleve nincs a legjobb íze és állaga, ez nem túl jó kombináció.
  • Élelmiszer eredetű megbetegedések: Minden olyan étel, amelyet szállodai büfékben szolgálnak fel, ki van téve az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatának. A figyelembe veendő tényezők közé tartozik a hőmérséklet, az idő, és – ebben az esetben – a tojások kezelésének módja.
  • Tartósítószert tartalmazhatnak: Attól függően, hogy a szálloda milyen márkájú és típusú tojásport használ, előfordulhat, hogy tartósítószerek vannak benne. Mivel az összes folyadékot eltávolították, a tojáspor legalább egy évig eltartható – egyes márkák akár 25 évig is. A hosszabb eltarthatósági idejűekbe tartósítószereket adnak, így ha ez aggodalomra ad okot, jobb, ha kihagyjuk.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható tojáspor-keverék tejport tartalmaz, hogy javítsa a textúrát, az ízt és a tápanyagtartalmat, így ez a tejallergiások vagy laktózérzékenyek számára gondot jelenthet.