Ezzel a váratlan fűszerrel ízesítsd a last minute tojáslikőrt
Bár a hagyományos alapanyagok nosztalgikus ízét semmi sem múlhatja felül, néhány váratlan fűszer különleges csavart adhat ennek a melegítő italnak, és olyan új aromákat hozhat, amelyeket még a tojástól idegenkedők is értékelni fognak.
A Daily Meal Gary Mennie-hez, a The Mills House – Charleston egyik legtörténelmibb szállodája – étel- és italszolgáltatási igazgatójához fordult, hogy tippeket adjon a tojáslikőr ízének fokozására szolgáló fűszerek beiktatásához, és hogy miként hozhatjuk ki a legtöbbet a hagyományos fűszerekből.
„Véleményem szerint mindig az a legjobb, ha egész fűszerekkel kezdjük, és magunk őröljük meg őket. A fűszerek így több olajat és ízt kapnak.”
– mondta Mennie.
Míg a szerecsendió a tojáslikőr klasszikus kiegészítője, számos hagyományos recept olyan fűszereket is tartalmaz, mint a vanília és a fahéj, néhány változatban pedig szegfűszeget is találni. Ha egyedi csavart szeretnénk hozzáadni, Mennie a kardamomot ajánlja.
„A kardamomnak virágos, földes íze van, és a gyömbérfélék családjából származik.”
Fotó: Shutterstock
Érdemes a lágyabb kardamommagokat használni, miután leválasztottuk őket a hüvelyről, hogy intenzívebb ízt kapjunk.
Egy másik meglepő fűszer, amit Mennie ajánl, a koriander, vagyis a koriandermag. A gin második leggyakoribb botanikai növénye, a koriander érdekes színt adhat a whisky- vagy rumalapú tojáslikőrnek. Leírása szerint „virágosabb és keserédesebb, a szárított narancshéjhoz hasonló ízű”, a házi vermut készítéséhez gyakran használt összetevő.
Kipróbálhatjuk továbbá az édesköménymagot is, hogy a tojáslikőr frissességet kapjon. Akárhogy is, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani egy koktél fűszerezésekor. Mennie általános tanácsa az, hogy dobjunk ki minden olyan fűszert a kamrából, ami már több mint egy éve ott van, különösen az öt évnél idősebbeket.
Bár a fűszerek ritkán járnak le, és nem valószínű, hogy károsak az egészségre, idővel veszítenek a színükből és a hatásukból is.
Egy másik fontos tipp, hogy kezdjük kicsiben. Először csak egy csipetnyit adjunk hozzá az italhoz a kiválasztott fűszerből és fokozatosan, kis adagokban hozzáadva építsük fel az ízt. Ha a szükségesnél többet raktunk az italba, hígítsuk más összetevőkkel.
A tojáslikőrt hígíthatjuk tejjel vagy jéggel, mivel ez a krémes, habos ital idővel hajlamos besűrűsödni a hűtőben.
Nyitókép: Shutterstock