Tojáslikőr fahéjrudakkal

Ezzel a váratlan fűszerrel ízesítsd a last minute tojáslikőrt

A tojáslikőr az 1700-as évek óta a karácsonyi vacsorák állandó szereplője, melynek számos variációja elkészíthető, ha már unnánk a klasszikus változatot.

Bár a hagyományos alapanyagok nosztalgikus ízét semmi sem múlhatja felül, néhány váratlan fűszer különleges csavart adhat ennek a melegítő italnak, és olyan új aromákat hozhat, amelyeket még a tojástól idegenkedők is értékelni fognak.

A Daily Meal Gary Mennie-hez, a The Mills House – Charleston egyik legtörténelmibb szállodája – étel- és italszolgáltatási igazgatójához fordult, hogy tippeket adjon a tojáslikőr ízének fokozására szolgáló fűszerek beiktatásához, és hogy miként hozhatjuk ki a legtöbbet a hagyományos fűszerekből.

„Véleményem szerint mindig az a legjobb, ha egész fűszerekkel kezdjük, és magunk őröljük meg őket. A fűszerek így több olajat és ízt kapnak.”

– mondta Mennie.

Míg a szerecsendió a tojáslikőr klasszikus kiegészítője, számos hagyományos recept olyan fűszereket is tartalmaz, mint a vanília és a fahéj, néhány változatban pedig szegfűszeget is találni. Ha egyedi csavart szeretnénk hozzáadni, Mennie a kardamomot ajánlja.

„A kardamomnak virágos, földes íze van, és a gyömbérfélék családjából származik.”
f\u0151z\u00e9s, kulin\u00e1ris \u00e9s szezon\u00e1lis italok koncepci\u00f3ja - k\u00f6zeli k\u00e9p a k\u00e9zr\u0151l habver\u0151vel \u00e9s tejjel toj\u00e1slik\u0151r k\u00e9sz\u00edt\u00e9se ed\u00e9nyben

Fotó: Shutterstock

Érdemes a lágyabb kardamommagokat használni, miután leválasztottuk őket a hüvelyről, hogy intenzívebb ízt kapjunk.

Egy másik meglepő fűszer, amit Mennie ajánl, a koriander, vagyis a koriandermag. A gin második leggyakoribb botanikai növénye, a koriander érdekes színt adhat a whisky- vagy rumalapú tojáslikőrnek. Leírása szerint „virágosabb és keserédesebb, a szárított narancshéjhoz hasonló ízű”, a házi vermut készítéséhez gyakran használt összetevő.

Kipróbálhatjuk továbbá az édesköménymagot is, hogy a tojáslikőr frissességet kapjon. Akárhogy is, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani egy koktél fűszerezésekor. Mennie általános tanácsa az, hogy dobjunk ki minden olyan fűszert a kamrából, ami már több mint egy éve ott van, különösen az öt évnél idősebbeket.

Bár a fűszerek ritkán járnak le, és nem valószínű, hogy károsak az egészségre, idővel veszítenek a színükből és a hatásukból is.

Egy másik fontos tipp, hogy kezdjük kicsiben. Először csak egy csipetnyit adjunk hozzá az italhoz a kiválasztott fűszerből és fokozatosan, kis adagokban hozzáadva építsük fel az ízt. Ha a szükségesnél többet raktunk az italba, hígítsuk más összetevőkkel.

A tojáslikőrt hígíthatjuk tejjel vagy jéggel, mivel ez a krémes, habos ital idővel hajlamos besűrűsödni a hűtőben.