egy üvegből a pohárba öntik a tojáslikőrt

​A karácsony megkoronázásaként: egy pohár ízletes tojáslikőr!​

A tojáslikőr az egyik legkedveltebb alkoholos ital ünnepekkor, mégis sokan viszolyognak tőle. A rosszízű bolti változat helyett viszont magunknak is elkészíthetjük, így pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, és a minősége is garantáltan sokkal jobb lesz. A továbbiakban a tökéletes karácsonyi tojáslikőr receptjét mutatjuk be.


Az egyik legvitatottabb finomság, hiszen rengetegen félnek a nyers tojás fogyasztásától. Érthetőek az aggodalmak, viszont szerencsére szinte teljesen alaptalanok. Egy tanulmány bebizonyította, hogy statisztikailag nagyobb az esélye annak, hogy belénk csap a villám, mint annak, hogy egy tojástól valamilyen fertőzést kapjunk.

Amennyiben rossz tapasztalataink vannak az ízével kapcsolatban, akkor valószínűleg a boltban kapható, olcsó változatot próbáltuk csak. Alapvetően a tojáslikőr finom, hiszen csupán annyiban különbözik egy rumos fagylalttól, hogy több benne az alkohol, így nem tud megfagyni. A karácsonyi készülődéskor érdemes egy üvegnyit bekeverni, hogy a fában gyönyörködve a családtagokkal együtt fogyaszthassuk ezt az édes italt.

Ajánlatos magunknak elkészíteni, hiszen nagyon egyszerű a recept, és ízlés szerint emelhetjük vagy csökkenthetjük az alkoholszintjét. A feljegyzések már George Washington idejéből is beszámolnak a tojáslikőr keveréséről és érleléséről: az elkészítés után három hétig pihentetett üvegnek kimutathatóan jobb az íze, de akár tovább is érlelhetjük.

Mi kell hozzá?

  • 12 db tojássárgája;
  • fél kg cukor;
  • 1 liter tej;
  • 7 dl tejszín;
  • 3,5 dl rum;
  • 3,5 dl konyak;
  • 2,5 dl bourbon;
  • fél teáskanál só
3 poh\u00e1r kar\u00e1csonyi toj\u00e1slik\u0151r

Fotó: Instagram/raquelneofitfoodandtravel

Kezdésnek válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét tegyük félre egy másik recepthez, a tojássárgájákat pedig cukrozzuk meg, majd kezdjük el felverni egy mixerrel. Ezt csináljuk egészen addig, amíg a keverék világosabb színű lesz. A tejtermékeket öntsük egy tálba, adjuk hozzá az alkoholt és a sót, végezetül pedig a tojásos keveréke. Tároljuk egy edényben vagy egy üvegben hűtőbe téve, majd tálaláskor töltsük kis poharakba és díszítsjük frissen reszelt szerecsendióval. Az elkészített mennyiség nagyjából 24 adagra lesz elég.