egy nő meditál

Így gyakorold a transzcendentális meditációt, Kendall Jenner kedvenc technikáját

Nehéz nem tudomást venni a meditáció előnyeiről: újra és újra elmondják nekünk, hogy milyen hasznos lehet a túlstimulált, stresszes lelkünk számára. A meditáció öngondoskodási rutinjaink elengedhetetlen részévé vált, egy olyan eszközzé, amely segíti a tisztánlátást és nyugalmunk elérését.


Ha még nem hallottál a Transzcendentális Meditációról (vagy TM), most kicsit beavatunk. Ezt a meditációs formát gyakorolja többek között Oprah Winfrey, Kendall Jenner, Katy Perry és Lena Dunham is. Annak ellenére, hogy körülbelül 5000 éves, a köztudatba azután csúszott be, hogy a Beatles 1968-ban Indiába utazott, hogy megtanulja a művészetét, és annyira el volt ragadtatva, hogy hatására megírták a White Album című lemezüket. Kezdetben a TM inkább hippik gyakorlatának tűnt, de a jógához hasonlóan fokozatosan elkezdett beszivárogni a mainstream wellness-világba is.

Katy Sloane, meditációs szakértő, Reiki-mester részletezi nekünk a Transzcendentális Meditáció alapvető útmutatóját. Többek között arról mesél, hogyan kezdheted el, és milyen előnyökre tehetsz szert általa.

​Mi az a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció egy Maharishi Mahesh jógi által kifejlesztett technika, amelynek lényege, hogy egy meghatározott mantrát ismételgetünk csendben a fejünkben. Egy átlagos embernek naponta körülbelül 60-80 ezer gondolata van. A TM segít megnyugtatni és megtisztítani az elmét, befelé fordítva a fókuszt, és lehetővé téve, hogy magasabb tudatállapotokba emelkedjünk.

Ajánlott naponta kétszer 20 perc TM-et végezni.

​Milyen előnyei vannak a Transzcendentális Meditációnak?

Fotó: Shutterstock

A TM-nek számos fizikai és mentális előnye van, mint például az öregedésgátlás, az alacsonyabb vérnyomás, a jobb alvás, a fájdalomcsillapítás, a stressz csökkentése, a szorongás és a depresszió enyhítése, a jobb önbecsülés, a jobb kognitív funkciók, a nagyobb termelékenység, a fokozott kreativitás, az összpontosítás, a gondolkodás és a memória tisztasága, valamint a jobb életminőség és a belső béke.

​Hogyan végezhető a Transzcendentális Meditációt?

A transzcendentális meditációt bárki végezheti. Fontos azonban, hogy egy képzett TM-tanár avasson be a gyakorlatba, követve a Maharishi Mahesh jógi által meghatározott irányelveket. A transzcendentális meditációban használt mantrák az ősi indiai védikus hagyományból származnak, és a beavatás egy nagyon személyes és erőteljes folyamat.

​Íme egy egyszerű meditációs gyakorlat, amit Sloane megosztott velünk:

  1. Ülj le kényelmesen, egyenes háttal.
  2. Csukd be a szemed, és koncentrálj a légzésedre.
  3. Miközben mélyen belélegzel, képzeld el, hogy tiszta fehér fényt lélegzel be.
  4. Küldd a fényt és a lélegzetet mélyen a testedbe.
  5. Ismételd a fejedben csendben a „Fény vagyok" mantrát.
  6. Folytasd ezt a gyakorlatot 20 percig.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock