citrom, sárga, gyümölcs, héj

Ezzel az egyszerű trükkel tökéletes szirupot készíthetsz a kifacsart citromból

A felvágás utáni gyümölcsöket legtöbben kidobjuk a kukába, annak ellenére, hogy a maradékot még sok esetben egyszerűen és praktikusan fel is tudnánk használni a konyhában. Erre jó példa a citrom vagy a lime, mindkettőnél létezik ugyanis módszer arra, hogy szó szerint mindent kifacsarj belőlük. Mutatjuk a megoldást!


Ha a konyhában citrusfélékre van szükséged, előveszel egy friss egészet, ketté- vagy több darabra szeled és kifacsarod a benne lévő levet. Nagyjából ez igaz is, mivel úgy tűnik, hogy minden lé kijött a citromból. Viszont – akármilyen konyhai segédeszközt is használsz - mindig marad egy kis extra szaft, legfőképpen a héjakban.

Erre szolgál megoldásul az alábbi Tiktok-videó, amit egy német séf, Veronica Eicken készített.

@chefv707

Lime (or lemon!) simple syrup made with already juiced halves! Don’t throw them away! #nowaste #nowaste #simplesyrup #reuse #useagain #cheftips #cookinghacks #moneysavingcooking #frugalcooking #chefhack #limes

A hozzávalók: Víz, cukor, illetve egy turmixgép, egy tűzhelyre felhelyezhető edény és egy befőttesüveg. Ezek segítségével a megmaradt gyümölcshéjból csodás szirupot készíthetünk.

Ezeket is készítsd el: 3+1 frissítő ital idén nyárra

Miután elővettél mindent, mi is magának a szirup készítésének a folyamata?

A megmaradt héjat helyezd bele a turmixgépbe, önts hozzá 3 csésze vizet és háromszor turmixold le! Ezután ezt a levet szűrd át a tűzhelyre szánt edénybe. Lényeges, hogy csak azt használd, ami magától átcsöpög. Ne nyomkodd a gyümölcsöt, mert azzal együtt a keserű részeit is átnyomod és végül ilyen ízvilágú szirupot is fogsz kapni.

Ezután adj hozzá 3 csésze cukrot – ízlés szerinti kevesebb is mehet – majd melegítsd fel alacsony hőfokon. Egészen addig várj, amíg a cukor el kezd feloldódni. Ha ez megtörtént, öntsd át az egészet egy hőálló üvegbe. Hagyd teljesen kihűlni a szirupot, majd rakd be egy éjszakára a hűtőbe!

Ez is hasznos lehet: A citrom mi mindenre is képes a konyhában

Ezután már csak a kóstolás maradt hátra! Friss lime/citromlevet adhatsz még hozzá a még üdébb íz eléréséért. Ezt a természetes alapú édes-fanyar szirup nyáron egy hűsítő koktél alapjaként jól is fog jönni! Egészségedre!

Forrás: Vince