Próbáltad már a citromos-málnás sajttorta muffint? Nagy hiba, ha még nem!
A krémsajt és a citrom keveredik málnával és egy kis vaníliával ezekben a mini muffin formájú sajttortákban, melynek egyszerű receptje tökéletes villásreggelire, vagy bármikor, amikor egy szuper desszertre van szükségünk.
Hozzávalók
- 75 g graham kekszmorzsa (12 graham kekszlapból)
- 28,5 g sótlan vaj, olvasztva
- 12,5 g kristálycukor plusz 201 g, elosztva
- 226 g krémsajt, lágyítva
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 3 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál só
- 170 g friss málna, durván feldarabolva, elosztva
Elkészítés
1. lépés: Melegítsük elő a sütőt 160-165 °C-ra. Egy 12 csészés muffinformát enyhén vonjunk be főzőspray-vel.
2. lépés: Keverjük össze a Graham kekszmorzsát, az olvasztott vajat és 1 evőkanál cukrot egy közepes tálban. Nyomjunk kb. 4 teáskanálnyi morzsakeveréket az előkészített sütőformák aljába. Süssük aranybarnára, kb. 6 percig, majd ha kész, hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, kb. 5 percig. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra.
3. lépés: Amíg a kéreg kihűl, a krémsajtot és a maradék cukrot egy nagy tálban elektromos keverővel közepes sebességen addig verjük, amíg össze nem keveredik, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a tojásokat (egyszerre egyet), és addig verjük, amíg minden egyes hozzáadás után épp csak be nem keveredik, kb. 30 másodpercig. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat és a levet, majd a vaníliát és a sót. Alacsony fordulatszámon verjük, amíg éppen csak összeáll, kb. 30 másodpercig. Hajtogassuk bele az apróra vágott málnamennyiség kicsivel több mint felét, amíg egyenletesen eloszlik.
4. lépés: Osszuk el a tésztát egyenletesen a kihűlt kéregformák között, és szórjuk meg a tetejét a maradék apróra vágott málnával. Süssük 150 °C-on, amíg a közepük kissé meg nem rezeg, kb. 25 percig. Hagyjuk a formában szobahőmérsékletűre hűlni egy rácson, 30 perc és 1 óra között, majd lazán fedjük le műanyag fóliával, és hűtsük le a hűtőszekrényben, legalább 1, de akár 24 órán át is.
A muffin formában, műanyag fóliával lefedve vagy légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 napig, hűtőben tároljuk.
Nyitókép: Shutterstock