Ezek az élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kockázatát
november 19., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ezek az élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kockázatát

Az új kutatás szerint leginkább azoknál a fiatal nőknél növekedhet meg a vastagbélrák kockázata, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják. A kutatók egyre inkább az étrendben keresik a betegség magyarázatát, mivel világszerte folyamatosan nő a fiatalabb korosztály körében a vastag- és végbélrák előfordulása.

Az Euro News által ismertetett kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek állhatnak a fiatalok körében növekvő vastag- és végbélrákos esetek hátterében. Ezek a könnyen fogyasztható, előre csomagolt termékek – például nassolnivalók, tömeggyártott kenyerek, édesített gabonapelyhek, instant tészták vagy fagyasztott pizzák – az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbek az étrendben.

Ezzel párhuzamosan az 50 év alattiak körében egyre gyakrabban diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, ráadásul a fiatalabb pácienseknél sokszor előrehaladottabb stádiumban ismerik fel a betegséget, ami rontja a hatékony kezelés esélyeit. A kutatók a táplálkozási szokások és az egészségi állapot közti kapcsolatot vizsgálják a jelenség mélyebb megértésének érdekében.

Ez az összefüggés nem lehet véletlen, hiszen korábban mi is írtunk már olyan élelmiszerekről, amelyek bizonyítottan növelhetik a vastagbélrákos megbetegedések kialakulását.

A tanulmányban több mint 29 ezer amerikai nő étrendjét és endoszkópos vizsgálati eredményeit elemezték. Több mint húsz évnyi egészségügyi adat állt rendelkezésükre, így pontosan követhették, hogyan változott a nők állapota az évek során. Kiderült, hogy akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, azoknál 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakultak ki az adenomák – azaz a vastagbélben és a végbélben megjelenő polipok –, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották. A legtöbb polip jóindulatú, ám egy részük idővel rákos daganattá fejlődhet.

Ezek az élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kockázatát
Illusztráció
Fotó: Jo Panuwat D/Shutterstock

A kockázatnövekedés meglehetősen lineárisnak tűnik, vagyis minél több ultrafeldolgozott ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála vastagbélpolipok

– mondta Dr. Andrew Chan, a kutatás egyik szerzője és a Mass General Brigham Cancer Institute gasztroenterológusa. Chan szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek – amelyek jellemzően sok cukrot, sót, telített zsírt és adalékanyagot tartalmaznak – visszaszorítása segíthet mérsékelni a korai vastagbélrákot.

A kutatás azonban nem talált kapcsolatot az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a vastag- és végbélrák egyik korai előjelének számító, fűrészfogszerű léziók kialakulása között. Az eredmények olyan kockázati tényezők, mint az elhízás vagy az alacsony rostbevitel mellett is változatlan maradt.

A tanulmány ugyan nem bizonyítja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül rákot okoznának, mégis fontos támpontot ad arra, hogyan befolyásolhatja az étrend az egészségi kockázatokat. A kutatók emellett további – nem étrendi – tényezőket is vizsgálnak, amelyek magyarázhatják a korai kezdetű vastag- és végbélrák növekvő arányát. Szeretnék azt is feltárni, hogy bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyesebbek-e másoknál, tekintve, hogy rengeteg típusuk szóba jöhet.

A vizsgált nőknél az ultrafeldolgozott élelmiszerek legnagyobb részét a különféle tömeggyártott kenyerek és reggelizők, a szószok, öntetek, valamint a cukrozott vagy mesterségesen édesített italok, például az üdítők tették ki. Jó hír azonban, hogy nem az étrend megváltozatása az egyetlen tényező, ami segíthet visszaszorítani a betegséget: a mozgás, illetve a joghurtfogyasztás is kulcsszerepet játszahat a kérdésben.

„Önmagában az étrend nem az egyedüli magyarázat a betegség mögött – sok olyan pácienssel találkozunk a klinikán, akik korai kezdetű vastagbélrákkal küzdenek, miközben nagyon egészségesen étkeznek” – tette hozzá Chan.

Nyitókép: Illusztráció/Rimma Bondarenko/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!