nő álmodozik a domboldalon fekve

Meglepően jótékony hatása van az unalomnak

Manapság szinte lehetetlen unatkozni, pedig ha nem hagyjuk, hogy elkalandozzon az elménk, elszalasztjuk a lehetőségét, hogy kreatívabbá váljunk.


Az emberek folyamatosan ellenőrzik a szórakozás és a figyelemelterelés elsődleges módját: a telefonjukat. Ez a viselkedés nem meglepő, és nem is újdonság: nagyon is emberi vágyunk, hogy ne unatkozzunk, és elkerüljük, hogy egyedül üljünk a gondolatainkkal.

Szóval, inkább görgetjük a Facebook hírfolyamát vagy podcastot hallgatunk. A nyugtalan elme szórakozást követel, ahelyett, hogy tartósan koncentrálna. Az elmélyült munkára való képességünk eltűnőben van, pedig a kreativitásra és a tétlenségre való képességünk kapcsolatban áll.

Ha koncentrációt és következetes kreativitást szeretnénk elérni, akkor az unatkozásra való képességünkön kell dolgoznunk. Az unalomnak három meglepő előnye is lehet, olvasható a Psychology Today cikkében, mutatjuk őket:

​1. A mentális egészség újraindítása

n\u0151 h\u00e1trad\u0151l a sz\u00e9k\u00e9ben \u00e9s kiny\u00fajt\u00f3zik

Fotó: Shutterstock

Ahogyan az izmainknak is szükségük van pihenőnapokra az edzések között, az elménk is ugyanígy igényli a tétlenség időszakait, hogy feldolgozza a körülöttünk lévő világot. Ezt éjszaka, álmodás közben tesszük, napközben pedig álmodozással.

Jerome L. Singer pszichológus az elme szabad vándorlását pozitív-konstruktív álmodozásnak nevezi. Ez a mentális semmittevés játékos formája, ami a képzeletet a jövő lehetőségeinek feltárására használja fel. Az újítók a válság és a nehézségek idején teret engednek maguknak a szándékos álmodozásra, ami a remény, a megújulás és az előrehaladás pozitív mentális érzéséhez vezet.

​2. Kreatívabbá válás

n\u0151 a t\u00e1volba n\u00e9z t\u00e1vcs\u00f6v\u00f6n kereszt\u00fcl v\u00edzparton

Fotó: Shutterstock

Az unalom arra ösztönöz, hogy új és más − kreatív − megoldásokat keressünk. Nyitottabbá válunk az új tapasztalatokra és a környezetünkre, ez pedig kreatív felismerésekhez vezet. Fogadjuk el az unalmas időszakokat, és ha hagyjuk, hogy az elménk parlagon heverjen, a következő ötlet magvainak lesz helyük növekedni.

​3. Újrakapcsolódás ahhoz, ami számít

n\u0151 \u00e1lmodozik

Fotó: Shutterstock

Ahhoz azonban, hogy valóban tájékozottak legyünk, időt kell hagynunk a semmittevésre. Az unalom teret ad arra, hogy átgondoljuk az összegyűjtött információkat, és elkezdjük megkérdőjelezni az ötleteket. Emellett lehetővé teszi, hogy újra rácsatlakozzunk arra, ami igazán érdekel.

Próbáljuk ki a szándékos álmodozást, és hagyjuk, hogy tétlen elménk meglepő kapcsolatokat fedezzen fel. Ha tudatosan gyakoroljuk az unatkozást, meg fogunk lepődni, milyen helyekre vihet az elménk.

Nyitókép: Shutterstock