Béklyóba kötött, videojáték kontrollert tartó kezek

Van hatékony módszer a kamaszok játék- és internetfüggőség kezelésére

A WHO betegségosztályozási rendszere, a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) ma már elismeri a videojátékok-és internetfüggőséget. A serdülőkorúak különösen veszélyeztetettek e kettőt illetően – és ahogy az várható volt, a koronavírus-járvány tovább rontotta a helyzetet.

A mentális egészségügyi problémákkal és a gyengébb tanulmányi teljesítménnyel összefüggő rendellenességek miatt a kutatók a megoldásokat kutatják az állapot kezelésére – egy új tanulmány különösen ígéretes kezelési módszert kínál, írja a Sciencealert.

Azt találták, hogy a PROTECT (Professional Use of Technical Media) elnevezésű kognitív viselkedésterápiás (CBT) megközelítést alkalmazva mind a játékkal, mind az internettel kapcsolatos rendellenességek tüneteinek súlyossága csökkent.

„A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a PROTECT beavatkozás hatékonyan csökkentette a játékzavar és a nem meghatározott internethasználati zavar tüneteit 12 hónap alatt”

– írják a kutatók új tanulmányukban.

A vizsgálatba összesen 422 középiskolás (12 és 18 év közötti) diákot vontak be 33 különböző iskolából. Ezek közül 167-en vettek részt PROTECT-tanfolyamon, míg 255-öt kontrollcsoportként használtak, PROTECT-képzés nélkül. Ezután egy évre ütemezték a nyomon követési felméréseket.

A PROTECT tanfolyamot képzett pszichológusok tartják, és négy 90 perces foglalkozásból áll. Más CBT-technikákhoz hasonlóan ez is megpróbálja átalakítani a negatív gondolkodási mintákat a viselkedés megváltoztatása érdekében – ebben az esetben olyan kockázati tényezőket kezeltek, mint az unalom, a motivációs problémák és a szociális szorongás.

Egy év elteltével a kutatók azt találták, hogy a játék- és internetzavarok tüneteinek súlyossága 39,8 százalékkal csökkent a PROTECT csoportban, szemben a kontrollcsoport 27,7 százalékával. Egy év elteltével azonban nem volt szignifikáns különbség a két csoport között egyik állapot előfordulási arányában sem.

Ezen túlmenően a leíró tünetelemzések azt mutatták, hogy a PROTECT intervenciós csoportban az első hónapban kezdetben nőtt a játékzavar vagy a meghatározatlan internethasználati zavar tünetei, összehasonlítva a tünetek súlyosságának csökkenésével a csak értékelést igénylő kontrollcsoportban. Ez a paradox reakció a problémás internetes viselkedés fokozott tudatosságával magyarázható, amelyet a PROTECT beavatkozás váltott ki"

– írják a kutatók.

A kutatók szerint az, ami az ilyen típusú függőségekkel az agyban történik, hasonló ahhoz, mint ami a kábítószerektől vagy az alkoholtól függők agyában történik. Úgy gondolják, hogy az emberek 4,6 százalékánál beszélünk játékzavarról, míg az internethasználati zavarban szenvedők gyakorisága 6 százalék körül mozog.

Mindezeket szem előtt tartva, a tudományos és orvosi közösségek komolyan veszik ezeket a rendellenességeket, különösen mivel a világjárvány az oktatásra és az elszigeteltségre gyakorolt hatása továbbra is világszerte érezhető.

A későbbiekben a kutatók további tanulmányokat szeretnének látni, amelyekben több diák és nagyobb kockázatú csoport vesz részt, és azt javasolják, hogy a PROTECT anyagokat tanárok és tanácsadók is bemutathatnák a diákoknak.

Tekintettel arra, hogy a két állapot előfordulási aránya nem csökkent a 12 hónap során, a csapat azt javasolja, hogy a függőséget okozó magatartások lehető legkorábbi leállítása a legjobb út.

Általában a megelőzést a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni, és azokra az egyénekre kell irányulnia, akik a legtöbb haszonra tehetnek szert, és olyan tényezők alapján választják ki őket, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát, mint például az életkor és az első tünetekt”

– tették hozzá a kutatók.

Nyitókép: Shuttersock / tommaso79